ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρέθηκε η λύση για όσους δεν αγαπούν την άσκηση αλλά θέλουν τα οφέλη της

27 Ιανουαρίου 2020, 09:05

images

Ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η sestrin, μια φυσική πρωτεΐνη στο σώμα, μιμείται τα οφέλη της άσκησης.

Είναι γνωστές οι ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στην υγεία, είτε αυτή είναι ένας καθημερινός περίπατος στο πάρκο είτε κανονικό πρόγραμμα στο γυμναστήριο.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Μίτσιγκαν μελετούν μια νέα φυσική πρωτεϊνη που ονομάζεται sestrin για την οποία βρήκαν ότι μπορεί να μιμηθεί πολλά από τα αποτελέσματα της άσκησης. "Η sestrin συσσωρεύεται στους μυς μετά από άσκηση", δήλωσε ο Myungjin Kim, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μοριακής Φυσιολογίας. 

Ο Kim, σε συνεργασία με τον καθηγητή Jun Hee Lee, Ph.D. και μια ομάδα ερευνητών ήθελε να μάθει περισσότερα για την προφανή σχέση της πρωτεΐνης με την άσκηση. Το πρώτο βήμα τους ήταν να εξαναγκάσουν μύγες του γένους Drosophila  να πετάνε παρατεταμένα . Μύγες οι οποίες ανέπτυξαν υψηλά επίπεδα sestrin, είχαν στην συνέχεια υψηλότερη ικανότητα πτήσης.

Τα αποτελέσματα ελέγχθηκαν και σε ποντίκια. Η ομάδα των πειραματοζώων με υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης  είχαν  αυξημένη αερόβια ικανότητα, βελτιωμένη αναπνοή και  καύση λίπους όπως αυτά που συνήθως σχετίζονται με την άσκηση.

"Πιστεύουμε ότι η sestrin μπορεί να συντονίσει διάφορες βιολογικές δραστηριότητες ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας διαφορετικές οδούς μεταβολισμού", λέει ο Lee. "Αυτό το είδος συνδυασμένου αποτελέσματος είναι σημαντικό για την παραγωγή των αποτελεσμάτων της άσκησης."

Στο ερώτημα αν η πρωτεΐνη αυτή  θα μπορούσε να χορηγηθεί σαν φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής για υποκατάστατο της άσκησης ο Lee απαντά: «Η  sestrin είναι μια μικρή πρωτεΐνη που είναι δύσκολο να χορηγηθεί εξωγενώς. Μελετούμε όμως τους παράγοντες που επιδρούν στα επίπεδα της και ψάχνουμε παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις ευεργετικές της επιδράσεις στο μέλλον».

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα