ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτές είναι οι πιο καλές ασχολίες για όσους θέλουν fit μυαλό

25 Φεβρουαρίου 2020, 10:05

images

Καθώς μεγαλώνουμε, ακόμα και από τα 45-50 χρόνια αρχίζουμε να νιώθουμε το "βάρος" του χρόνου που περνάει σε αυτά που θυμόμαστε με δυσκολία, σε αυτά που αναλύουμε με βραδύτητα, στις αποφάσεις που παίρνουμε με καθυστέρηση. Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται "εκγύμναση" όπως και το σώμα μας και δεν έχει νόημα να διαθέτει κάποιος καλογυμνασμένους μυς αν συμπεριφέρεται και αντιδρά με ...χρονοκαθυστέρηση.

Όπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες στην τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας του Εγκεφάλου (GCBH), η νοητική υγεία μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά στα άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας αν εξασκούν συγκεκριμένα χόμπι. Κι όχι. Δεν πρόκειται για τα σταυρόλεξα!

«Αν κάποιος παίζει ένα παιχνίδι που “εκπαιδεύει” το μυαλό μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ωστόσο η βελτίωση αυτή δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε βελτίωση των καθημερινών νοητικών ικανοτήτων» αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με το BBC.

Αντίθετα πολύ καλό μας κάνουν:

Το Τάι -Τσι που εξασκούν με αργές κινήσεις οι Κινέζοι ηλικιωμένοι στα πάρκα.

Τα μαθήματα φωτογραφίας.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Η ενασχόληση με την κηπουρική.

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.

Το πλέξιμο.

Η μαγειρική όχι τόσο με την έννοια του καθημερινού, γνωστού φαγητού αλλά η ενασχόληση με νέες συνταγές και οι πειραματισμοί με νέα υλικά.

Η εκμάθηση νέων τεχνολογιών, όπως είναι για τους μεγαλύτερους οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα smartphones.

Η δημιουργική γραφή. Δηλαδή η προσπάθεια να γράψει κάποιος ένα διήγημα ή ένα μυθιστόρημα ή ποιήματα.

Τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως είναι η ενασχόληση με την ζωγραφική, τη δημιουργία κοσμημάτων, το θέατρο και άλλα.

Ο εθελοντισμός και η προσφορά σε ομάδες ανθρώπων που μας έχουν ανάγκη κατά οποιονδήποτε τρόπο.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, το σημαντικό σε όλα τα παραπάνω είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση και η εκμάθηση κάτι νέου και ενδιαφέροντος που θα μας κρατήσει σε κίνηση και καλή ψυχολογία. Κι αυτό πρέπει να ξεκινάει οπωσδήποτε χρόνια πριν από την συνταξιοδότηση καθώς πρέπει να έχουμε το χρόνο να το αναγάγουμε σε αγαπημένο χόμπι το οποίο όντως γεμίζει δημιουργικά τον χρόνο μας.

Σύμφωνα με το Δρ Τζέιμς Γκούντγουιν, από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, Age UK ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας του Εγκεφάλου, η νοητική κατάπτωση δεν είναι «καταδίκη» όσο μεγαλώνουμε. «Είναι πολλές οι δραστηριότητες που μπορούμε να ξεκινήσουμε σήμερα και που έχουν οφέλη για τον εγκέφαλο, αρκεί να είναι κάτι καινούριο για εμάς και να απαιτούν τη συγκέντρωση και την προσοχή μας. Μάλιστα, μπορεί να είναι δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά, όπως το να παίζουμε με τα εγγόνια μας, να ασχολούμαστε με τον κήπο ή να παίζουμε χαρτιά».

ΠΗΓΗ

BBC

Σχετικά Άρθρα