ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ασκήσεις φυσικοθεραπείας για τους ηλικιωμένους που απομονώθηκαν στο σπίτι

02 Απριλίου 2020, 16:05

images

Πολλοί ηλικιωμένοι είναι αυτές τις ημέρες όχι μόνο απομονωμένοι, αλλά και μόνοι! Η ακινησία λόγω της θλίψης και της βαρεμάρας μπορεί ωστόσο να απορυθμίσει όσους έχουν πρόβλημα διαβήτη, να παχύνει όσους έχουν πρόβλημα με τα λιπίδια και την καρδιά τους, και να δημιουργήσει σοβαρά κινητικά προβλήματα σε όσους πονάει η μέση και τα πόδια...

Είναι σημαντικό λοιπόν οι άνθρωποι που τους νοιάζονται, παρότι δεν μπορούν να τους επισκεφτούν για λόγους ασφαλείας, να επικοινωνήσουν με ορθοπαιδικό χειρουργό ή με φυσικοθεραπευτή που γνωρίζει την περίπτωση του γονέα τους και να ζητήσουν καθοδήγηση για τις ασκήσεις που πρέπει να κάνουν καθημερινά. 

Σε κάποιους συστήνεται να σηκώνονται από την καρέκλα κάθε 2ωρο και να περπατούν μέσα στο σπίτι ή στα μπαλκόνια επί 10 λεπτά.

Σε άλλους να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν δύο φορές την ημέρα μερικούς ορόφους.

Σε άλλους λέγεται ότι κάνει καλό να κάνουν ασκήσεις ξαπλωμένοι. Δηλαδή να τεντώνουν και να μαζεύουν προς το στήθος τα πόδια τους, να κάνουν ήπιες κοιλιακές ασκήσεις και τεντώματα σε όλους τους μυς.

Αλλά επειδή η περίπτωση του κάθε ηλικιωμένου είναι διαφορετική και η υγεία τους εύθραυστη, είναι χρήσιμο να μην κάνουμε μόνοι μας "πειράματα" αλλά να ζητάμε την καθοδήγηση ενός ειδικού .

Είναι λάθος όμως να αφήσουμε ειδικά τους άνω των 65 χωρίς καμία φυσική δραστηριότητα επί εβδομάδες καθώς είναι βέβαιον ότι θα γλυτώσουν από τον κορωνοϊό αλλά θα αποκτήσουν μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα!

Με πληροφορίες από τον ΠΟΥ

Σχετικά Άρθρα