ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ασφαλής άσκηση τους χειμερινούς μήνες: Τι να προσέχουμε

25 Ιανουαρίου 2022, 10:00

images

Καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον συνεχίζει την ταχεία εξάπλωσή της σε όλο τον κόσμο, η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους γυμναστηρίων είναι συχνά λιγότερο ελκυστική ή προσβάσιμη. Ταυτόχρονα, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν τις υπαίθριες προπονήσεις να φαίνονται δύσκολες ή ακόμα και επικίνδυνες. Οι ειδικοί συστήνουν να μην φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση.

«Η άσκηση στο κρύο δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και μπορεί να είναι μια υγιής δραστηριότητα», δήλωσε ο Alex Tauberg, χειροπράκτης στο Tauberg Chiropractic & Rehabilitation του Πίτσμπουργκ.

Εξάλλου, το να βρίσκεστε έξω στη φύση είναι καλό για την ψυχική σας υγεία, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), μια μορφή κατάθλιψης. "Υπάρχει μόνο μια προειδοποίηση για τις υπαίθριες χειμερινές προπονήσεις", λέει ο Tauberg:

"Οι κίνδυνοι είναι εκεί και παραμονεύουν. Το κρύο είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων που αθλούνται, σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών για την άσκηση σε κρύο καιρό που εκδόθηκε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής το Νοέμβριο του 2021. Το σώμα σας εργάζεται σκληρότερα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σε κρύο καιρό και είναι εύκολο να αφυδατωθεί, να κρυώσει ή να πάθει υποθερμία".

Προκειμένου να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε σε αυτή την πρόκληση, λοιπόν, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

-Να ντυθείτε σε στρώσεις.

- Να δώσετε προσοχή στα υποδήματα που θα επιλέξετε να φορέσετε.

-Να προσέξετε τη διατροφή σας.

-Να κάνετε διατάσεις πριν ξεκινήσετε την άσκηση.

- Να γνωρίζετε τους προσωπικούς σας παράγοντες κινδύνου (π.χ. άσθμα).

-Να πίνετε  σταθερά πάρα πολύ νερό, ώστε να μην αφυδατωθείτε.

Οι συμβουλές αυτές έχουν ως στόχο να σάς βοηθήσουν να μην χάσετε μεν τη φόρμα σας, ακόμη και αν ο καιρός μοιάζει να σάς εμποδίζει, αλλά και να παραμείνετε ζεστοί και ασφαλείς καθ’ όλη τη διάρκεια της άθλησης.


Σχετικά Άρθρα