ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαραίτητη η άσκηση μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο

24 Μαΐου 2023, 09:00

images

Μετά από ένα εγκεφαλικό, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι καθοριστική για την επιτυχή αποκατάσταση. Οι άνθρωποι που αφιερώνουν 4 ώρες την εβδομάδα στη σωματική άσκηση μετά το εγκεφαλικό τους, επιτυγχάνουν καλύτερη λειτουργική αποκατάσταση μέσα σε 6 μήνες από εκείνους που δεν το κάνουν, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, βασίζεται σε δεδομένα που αφορούν 1.500 ασθενείς με εγκεφαλικό σε 35 σουηδικά νοσοκομεία. Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σύμφωνα με τα πρότυπα σωματικής τους δραστηριότητας μετά το εγκεφαλικό.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα 4 ωρών την εβδομάδα, διπλασίασε τις πιθανότητες των ασθενών να αναρρώσουν επαρκώς κατά 6 μήνες μετά από ένα εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές είχαν προηγουμένως καταφέρει να αποδείξουν μια σαφή αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού κατά την πραγματική έναρξη της πάθησης. Αυτά τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης ενός υγιεινού, ενεργού τρόπου ζωής μετά από ένα εγκεφαλικό.

Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, η Dongni Buvarp, είναι ερευνήτρια στην κλινική νευροεπιστήμη στην Ακαδημία Sahlgrenska, στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Εκτός από την ερευνητική της πρακτική, είναι γιατρός στο αρχικό στάδιο της ειδικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska.

"Η σωματική δραστηριότητα επαναπρογραμματίζει ευνοϊκά, τόσο τον εγκέφαλο, όσο και το σώμα μετά από ένα εγκεφαλικό. Η άσκηση βελτιώνει την ανάκαμψη του σώματος σε κυτταρικό επίπεδο, ενισχύει τη μυϊκή δύναμη και ευεξία και μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων, κατάθλιψης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού, όσοι πάσχουν μπορούν να αποκομίσουν οφέλη από την περισσότερη άσκηση», δηλώνει η ειδικός.

"Το να είσαι σωματικά δραστήριος είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά μετά από εγκεφαλικό. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι επαγγελματίες υγείας, τα θύματα εγκεφαλικού και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι γυναίκες και τα άτομα με μειωμένη γνωστική λειτουργία, φαίνεται να γίνονται λιγότερο δραστήρια μετά το εγκεφαλικό. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι αυτές οι ομάδες χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη για να συνεχίσουν τη σωματική δραστηριότητα», καταλήγει η Buvarp.



Σχετικά Άρθρα