ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άνοια και παχυσαρκία πάνε μαζί

24 Ιανουαρίου 2020, 09:05

images

Έρευνα διάρκειας 15 ετών που εκπονήθηκε σε περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία, με μέση ηλικία τα 56 έτη, έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης άνοιας στις γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 30 σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν ΔΜΣ 20-24 (φυσιολογικά όρια).

Το τεράστιος αυτό δείγμα γυναικών εντάχθηκε στη μελέτη Million Women Study μεταξύ των ετών 1996 και 2001 και παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια. Στο τέλος, το 89% των συμμετεχόντων ήταν ζωντανό και χωρίς άνοια, ενώ σε 18.695 γυναίκες ανιχνεύτηκε άνοια αργότερα, δηλαδή σε μέση ηλικία 77 ετών.

Όπως φάνηκε μάλιστα ειδικά στις γυναίκες, η παχυσαρκία στη μέση ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, κατά την τρίτη ηλικία και όχι την ίδια εποχή που είναι μέσης ηλικίας και παχύσαρκες.

Η μελέτη - μαμούθ πάντως, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neurology, συνδέει σαφώς τα πολλά παραπάνω κιλά με την άνοια υπονοώντας ότι το πρόβλημα ίσως δημιουργείται από ορμονική διαταραχή, ίσως όμως σε σε αυτό να συντελε΄θ και η κακή διατροφή με πολλά λιπαρά και ζάχαρη που κάνουν οι γυναίκες ώστε να είναι παχύσαρκες.

Εξάλλου, έχει αποδειχτεί από προηγούμενες μελέτες ότι στην εμφάνιση άνοιας συντελεί και η καθιστική ζωή, καθώς τα άτομα που γυμνάζονται συστηματικά έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε οποιαδήποτε ηλικία.

Άνοιξε ως εκ τούτου ο δρόμος για πολλές ακόμα επί μέρους μελέτες γύρω από το θέμα.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα