ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υγρές δίαιτες: Τι είναι και πόσο ασφάλεια προσφέρουν

05 Οκτωβρίου 2022, 10:00

images

Υγρό ή στερεό, ό,τι μπαίνει μέσα στο στομάχι μας αποδίδει τις θερμίδες που κανονικά έχει. Άρα οι υγρές δίαιτες είναι μία επιλογή που από μόνη της δεν θα μάς αδυνατίσει.

Αν φτιάξουμε μία χορτόσουπα και την αλέσουμε πριν την σερβίρουμε, θα πάρουμε τις θερμίδες που θα παίρναμε πριν αλεστούν τα λαχανικά που περιέχει. Αν είχαν 300 θερμίδες, τόσες θα έχουν κι όταν αλεστούν. Οπότε μία χορτόσουπα, ένα ποτήρι γάλα, ένα γιαούρτι, ένας ανάμεικτος χυμός φρούτων είναι υγιεινά αλλά και χαμηλών θερμίδων υγρά γεύματα. 

Αν πάλι ψήσουμε μπέικον και το αλέσουμε, όσες θερμίδες και λιπαρά θα παίρναμε αν το τρώγαμε σε στερεά μορφή, άλλες τόσες θα πάρουμε αν το φάμε σε υγρή μορφή.

Όσο για τη δοξασία που ακούγεται ευρέως ότι όταν είναι υγροποιημένα τα τρόφιμα περνούν πιο γρήγορα από το στομάχι και δεν απορροφά ο οργανισμός όλες τις θερμίδες, πρέπει να πούμε ότι η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και των θερμίδων γίνεται κυρίως από το έντερο!

Αν λοιπόν κάποιος επιλέξει να κάνει για μερικές μέρες μία υγρή δίαιτα, -διότι μόνο για λίγες ημέρες είναι ασφαλές- πρέπει να έχει υπόψη του να τρώει φαγητά με λίγες θερμίδες ώστε να αδυνατίσει και να μην...παχύνει ξεχνώντας ταυτόχρονα να ...μασάει!

Επίσης, να λάβει υπόψη του ότι ένα βαθύ πιάτο μπισκοτόκρεμα για μωρά μπορεί να έχει ακόμα και 500 θερμίδες, ενώ πολλές θερμίδες μπορεί να έχει επίσης ένα πλούσιος χυμός από φρούτα. Προσοχή λοιπόν στα διατροφικά πειράματα και ας έχουμε κατά νου ότι είναι προτιμότερο να ζητάμε τη γνώμη των ειδικών.


Σχετικά Άρθρα