ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρόφιμα για τα άτομα με προδιαβήτη και υψηλή χοληστερίνη

28 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για άτομα με προδιαβήτη και υψηλή χοληστερίνη. Για να μειώσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, ένα άτομο μπορεί να ενσωματώσει περισσότερα υγιή λίπη, φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες στην καθημερινή του διατροφή.

Ακολουθεί μία λίστα τροφίμων που ενδείκνυνται να καταναλώνουν τα άτομα με προδιαβήτη και υψηλή χοληστερίνη.

Λίπη

Τα ακόρεστα λίπη μπορούν να μειώσουν την ποσότητα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή "κακής" χοληστερόλης και να αυξήσουν την ποσότητα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) ή "καλής" χοληστερόλης.

Ένα άτομο πρέπει ακόμα να καταναλώνει κορεσμένα λίπη με μέτρο. Μπορούν να επικεντρωθούν σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη. Τα τρόφιμα που περιέχουν υγιή λίπη περιλαμβάνουν:

- Αβοκάντο.

- Ελαιόλαδο.

- Σπόρους.

- Ελιές.

- Λιπαρά ψάρια, όπως σολομό και σαρδέλες.

Λαχανικά

Οι άνθρωποι που ζουν με προδιαβήτη και υψηλή χοληστερόλη, θα πρέπει να στοχεύουν στην κατανάλωση αρκετών μη αμυλούχων λαχανικών.

Πρωτεΐνη

Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ένα υγιές επίπεδο. Ωστόσο, τα τρόφιμα αυτής της ομάδας ποικίλλουν στην ποσότητα λίπους που περιέχουν, κάτι που τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη πρέπει να προσέχουν.

Πηγές πρωτεΐνης αποτελούν:

Φασόλια και όσπρια.

Δημητριακά ολικής αλέσεως.

Σόγια.

Φακές και όσπρια.

Τόφου.

Κοτόπουλο.

Γαλοπούλα.

Ψάρι.

Ελληνικό γιαούρτι.

Τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Αυγά.

Όταν ένα άτομο έχει προδιαβήτη με υψηλή χοληστερόλη, θα πρέπει να περιορίσει την πρόσληψη κόκκινων κρεάτων, λόγω της πυκνότητας κορεσμένων λιπών και αλατιού.

Φρούτα

Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα φρούτα είναι μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων που περιέχουν φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Πολλά αποξηραμένα φρούτα περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες για το σχετικά μικρό τους μέγεθος, οπότε τα φρέσκα είναι προτιμότερα όταν είναι δυνατόν.

Κατάλληλα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν:

Μούρα.

Βερίκοκα.

Δαμάσκηνα.

Ροδάκινα.

Μήλα.

Ακτινίδια.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αποτελούν γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Δεν αντικαθιστούν τις εξατομικευμένες συμβουλές. Οι διατροφικές ανάγκες κάθε ατόμου ποικίλλουν. Όταν είναι δυνατόν, συνιστάται να μιλάτε με κάποιο διαιτολόγο.



Σχετικά Άρθρα