ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ρόφημα που όταν το πίνουμε με μέτρο, ωφελεί την καρδιά

28 September 2022, 09:00

images

Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Κίστλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Ινστιτούτου Ερευνών Baker Heart and Diabetes, οι οποίοι έκαναν δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology», αναφέρουν ότι σε σχετική μελέτη, τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία έχουν όσοι πίνουν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ!

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, παρακολουθήθηκαν επί 12 ολόκληρα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 27.809 (το 6,2%) πέθαναν, ενώ οι 43.173 (9,6%) διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο και οι 30.100 (6,7%) με αρρυθμία, έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες για το αν έπιναν καφέ, τι είδους και πόσο συχνά. Οι περισσότεροι έπιναν αλεσμένο καφέ (44%), ενώ το 18% έπινε στιγμιαίο, το 15% καφέ χωρίς καφεΐνη και το 22% (η ομάδα ελέγχου) δεν έπινε καθόλου καφέ.

Όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, όλα τα είδη καφέ οδηγούσαν σε μείωση του σχετικού κινδύνου, πάλι με το χαμηλότερο κίνδυνο να σχετίζεται με την κατανάλωση δύο έως τριών καφέδων ημερησίως. Η μείωση της πιθανότητας καρδιαγγειακής νόσου ήταν 20% για τον αλεσμένο καφέ, 9% για τον στιγμιαίο και 6% για τον ντεκαφεϊνέ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διάγνωση καρδιακής αρρυθμίας, ο καφές με καφεΐνη, αλλά όχι εκείνος χωρίς καφεΐνη, σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου. Ο μικρότερος κίνδυνος -κατά 17% και 12% αντίστοιχα -αφορούσε όσους έπιναν τέσσερις έως πέντε αλεσμένους καφέδες και δύο έως τρεις στιγμιαίους.


Σχετικά Άρθρα