ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το γρήγορο, πρόχειρο φαγητό μπορεί να συνδέεται με ηπατικές διαταραχές

27 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Μετά από μία κουραστική μέρα, το μαγείρεμα μπορεί να μοιάζει με "αγγαρεία". Είναι πολύ πιο εύκολο και βολικό να οδηγήσετε μέχρι το πιο κοντινό ταχυφαγείο (fast food) και να παραλάβετε ένα έτοιμο γεύμα, ή ακόμη και να το παραγγείλετε να σάς το φέρουν. Παρά την ευκολία, αν αυτό το κάνουμε συχνά, οι κίνδυνοι για την υγεία είναι ακόμη μεγαλύτεροι από αυτό που φανταζόμαστε... Μάλιστα, νέα μελέτη αποκάλυψε ότι το γρήγορο, πρόχειρο φαγητό μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ηπατικής νόσου.

Το ιατρικό περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology αποκάλυψε ότι το λίπος από το γρήγορο φαγητό μπορεί να συσσωρευτεί στο συκώτι μας, προκαλώντας τελικά ηπατική νόσο. Η σχετική έρευνα αναφέρει ότι η κατανάλωση 20% ή περισσότερων των ημερήσιων θερμίδων από το γρήγορο φαγητό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης λιπώδους ηπατικής νόσου ή στεάτωσης.

Αν και είναι εύκολο να καταφύγετε στη λύση του γρήγορου φαγητού, είναι σημαντικό να σκεφτείτε όλο το πρόσθετο αλάτι και λίπος που μπορεί να μην είναι απαραίτητα υγιεινά για τον οργανισμό.

Η υπερβολική κατανάλωση γρήγορου φαγητού, μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) ή μη αλκοολική ηπατική στεάτωση. Αυτή η κατάσταση μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πολλές άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου του ήπατος ή ακόμα και της ηπατικής νόσου τελικού σταδίου.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών, ενώ συλλέχτηκαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής. Σε ένα σύνολο περίπου 4.000 συμμετεχόντων, το 29% προσλάμβανε το 20% ή περισσότερο από τις ημερήσιες θερμίδες του από το fast food. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο από το 20% των ημερήσιων θερμίδων από το γρήγορο φαγητό είχαν πιθανότητες να αναπτύξουν στεάτωση. Η πιθανότητα αυτή αφορούσε ιδιαίτερα τα άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη.

Η μελέτη, ως μελέτη παρατήρησης, έχει μερικούς περιορισμούς. Η μελέτη παρατήρησης αναφέρεται σε ένα είδος έρευνας όπου οι συμμετέχοντες παρατηρούνται για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων, χωρίς συγκεκριμένες θεραπείες ή παρεμβάσεις, χωρίς να μπορεί να αποδείξει επιστημονικά ότι, εν προκειμένω, ήταν το γρήγορο φαγητό που προκάλεσε λιπώδη ηπατική νόσο.

Τέλος, οι ερευνητές δεν έλαβαν υπόψη τις γεωγραφικές τοποθεσίες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη συνολική υγεία κάποιου. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν οι ίδιοι την ημερήσια πρόσληψη γρήγορου φαγητού, η οποία συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβή αποτελέσματα. Ανέφεραν ότι η έρευνα χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία για να είναι ακριβής.


Σχετικά Άρθρα