ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το βραδινό γεύμα και οι θεωρίες γύρω από αυτό

14 Οκτωβρίου 2019, 07:10

images

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να τρώμε τίποτα μετά τις 8 το βράδυ.

Κάποιοι άλλοι λένε να μην τρώμε μέχρι και τρεις ώρες πριν από την κατάκλιση.

Άλλοι επιμένουν να τρώμε τους υδατάνθρακες το μεσημέρι, και τις πρωτεΐνες το βράδυ.

Όλοι συμφωνούν όμως ότι το βράδυ – είτε κάνουμε δίαιτα είτε όχι - δεν είναι σωστό να τρώμε τόσο που να πάθουμε δυσπεψία ή να νιώθουμε πολύ χορτάτοι!

Η φιλοσοφία που κρύβεται γύρω από αυτές τις απόψεις είναι ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουμε ενεργητικότητα, χρειαζόμαστε θερμίδες για να μείνουμε δραστήριοι και να φέρουμε εις πέρας τις εργασίες μας, ενώ το βράδυ τρώμε και μετά από λίγο πέφτουμε στο κρεβάτι για ύπνο.

Το αποτέλεσμα είναι να «αποθηκεύουμε» την περιττή ενέργεια σε μορφή λίπους αλλά να κάνουμε και ανήσυχο ύπνο αν έχουμε φάει πολύ…

Υπάρχει όμως και η πιο σφαιρική αντίληψη, των σύγχρονων διατροφολόγων, χωρίς αφορισμούς και κοινούς κανόνες για όλους, που εξατομικεύουν κάθε περίπτωση.

Αν για παράδειγμα - κάποιος εργάζεται νύχτα, δεν μπορεί να είναι νηστικός από το μεσημέρι.

Ομοίως αν κάποιος επιστρέφει από την εργασία του καθημερινά στις 9-10 το βράδυ, είναι φυσικό να πεινάει.

Υπάρχουν και οι άνθρωποι που από την φύση τους, το βιολογικό ρολόι τους ωθεί να είναι ενεργητικοί μέχρι πιο αργά το βράδυ από τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στο κρεβάτι κατά τις 2 τα μεσάνυχτα. Και αυτοί, έχουν ανάγκη να τρώνε πιο αργά.

Αν συγκρίνει κάποιος όλες τις περιπτώσεις και προσπαθήσει να βγάλει ένα μέσο όρο οδηγιών που να μην είναι λάθος για κανέναν, θα έλεγε:

  • Να μην τρώμε λίγη ώρα πριν κοιμηθούμε εκτός κι αν καταναλώσουμε απλά μια φρυγανιά ή ένα μπισκοτάκι.
  • Να μην επιλέγουμε σάλτσες, τηγανητά και λιπαρά για το δείπνο μας καθώς θα το «πληρώσουμε» σε δυσπεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ανάγκη για νερό.
  • Να προτιμάμε για το δείπνο μας τις σαλάτες, τα γιαούρτια, τα στεγνά κρέατα, τα σκέτα (χωρίς σάλτσα) μακαρόνια και ρύζια, τα ανάλατα και εύπεπτα φαγητά.
  • Να τρώμε μικρότερη ποσότητα από ό,τι το μεσημέρι.
  • Κι αν το βραδινό γεύμα μας, είναι υποχρεωτικά (εξαιτίας της εργασίας και των συνθηκών ζωής μας) το μεγαλύτερο της ημέρας, να περιέχει όλες τις ομάδες θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) αλλά υποχρεωτικά σε αυτήν την περίπτωση, να απέχει από την ώρα του ύπνου μας το λιγότερο δύο ώρες.

Πηγή: American Nutrition Association

Σχετικά Άρθρα