ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κάνουμε δίαιτα;

22 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Όταν ξεκινάμε δίαιτα, το σώμα αρχίζει να ανταποκρίνεται σε υγιεινές διατροφικές αλλαγές άμεσα. Αυτό μπορεί να είναι επωφελές, επειδή μια δίαιτα μπορεί στη συνέχεια να μειώσει τελικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, καθώς και να βελτιώσει τη συνολική αίσθηση ευεξίας.

Έλεγχος του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα

Η κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά η αύξηση αυτή εξαρτάται από τον γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου. Έτσι, ενώ η καθαρισμένη πατάτα και το ρύζι θεωρούνται ακατάλληλα για δίαιτα, τα πράσινα λαχανικά θεωρούνται κατάλληλα ενώ όλα είναι υδατάνθρακες.

Το μικροβίωμα παίζει ζωτικό ρόλο

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη διασπώνται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενες από απότομες πτώσεις. Οι έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων. Ως εκ τούτου, η αποφυγή τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα αναψυκτικά, οι καραμέλες και το λευκό ψωμί και οι πατάτες μπορεί να μειώσει αυτούς τους κινδύνους.

Η διασφάλιση σταθερού επιπέδου σακχάρου στο αίμα επιλέγοντας τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας του σώματος. Η απότομη άνοδος του σακχάρου στο αίμα και η απότομη πτώση που ακολουθεί αποφεύγεται και τα επίπεδα ενέργειας διατηρούνται.

Καφές και κορτιζόλη

Η μείωση στην κατανάλωση του καφέ μπορεί να μειώσει το επίπεδο της κορτιζόλης, της «ορμόνης του στρες», στο σώμα. Ένα υψηλό επίπεδο κορτιζόλης μπορεί να μειώσει την ικανότητα ενός ατόμου να διαχειρίζεται την πίεση και μπορεί επίσης να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η καφεΐνη αυξάνει αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις της ορμόνης. Επομένως, η μείωση της πρόσληψης καφέ μπορεί να βοηθήσει άμεσα στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της κορτιζόλης.

Περιορισμός θερμίδων

Ο σοβαρός περιορισμός των θερμίδων εμποδίζει την απώλεια βάρους αντί να τη βοηθά, καθώς εμποδίζει το σώμα να κάψει λίπος αποτελεσματικά. Το σώμα συμπεριφέρεται σαν να πεινάει και γίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αξιοποίηση της ενέργειας που διαθέτει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυών και, ως εκ τούτου, χαμηλότερο μεταβολισμό, ώστε να απαιτούνται λιγότερες θερμίδες.

Ο μεταβολικός ρυθμός επηρεάζεται από τον βαθμό μυϊκής μάζας - ο μεταβολικός ρυθμός είναι υψηλότερος σε όσους έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα-. Οι μύες καίνε πολλές περισσότερες θερμίδες από ό,τι το λίπος και, επομένως, η απώλεια μυών μειώνει το μεταβολικό ρυθμό και τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται.

Είναι σημαντικό να διατηρείται ένας υγιής μεταβολικός ρυθμός, ιδιαίτερα όταν κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας, και αυτό απαιτεί την τήρηση του προγράμματος διατροφής και γυμναστική σε λογικά επίπεδα. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αύξηση της μυϊκής μάζας, αφού για κάθε επιπλέον κιλό μυός που αναπτύσσει ένα άτομο, το σώμα καίει περίπου 50 περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα.

Για να αποφευχθεί η ανθυγιεινή πτώση του μεταβολικού ρυθμού, οι ειδικοί συνιστούν γενικά η πρόσληψη θερμίδων να μην περιορίζεται ποτέ σε λιγότερες από 1.000 έως 1.200 θερμίδες την ημέρα.


Σχετικά Άρθρα