ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη δίαιτα;

16 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κάνετε δίαιτα; Παρακάτω παρατίθενται τρεις από τις αλλαγές που αρχίζουν να γίνονται στον οργανισμό αμέσως μόλις ξεκινήσει η δίαιτα.  

Έλεγχος του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα

Η κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η αύξηση αυτή εξαρτάται από το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη διασπώνται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και επακόλουθες ξαφνικές μειώσεις. Οι έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων. 

Ως εκ τούτου, η αποφυγή τέτοιων τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκίσματα και το λευκό ψωμί μπορεί να μειώσει αυτούς τους κινδύνους. Η διασφάλιση σταθερού επιπέδου σακχάρου στο αίμα επιλέγοντας τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας του σώματος. 

Η απότομη άνοδος του σακχάρου στο αίμα και η απότομη πτώση που ακολουθεί, αποφεύγεται και τα επίπεδα ενέργειας διατηρούνται. Ένα σταθερό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα μπορεί επίσης να αποδειχθεί ευεργετικό, καθώς ένα μειωμένο σάκχαρο στο αίμα, που είναι σύνηθες μετά από μια απότομη αύξηση, μπορεί να διαταράξει την ικανότητα συγκέντρωσης και μάθησης.

Καφές και κορτιζόλη

Η μείωση του καφέ μπορεί να μειώσει το επίπεδο της κορτιζόλης, της «ορμόνης του στρες», στο σώμα. Ένα υψηλό επίπεδο κορτιζόλης μπορεί να μειώσει την ικανότητα ενός ατόμου να διαχειρίζεται την πίεση και μπορεί επίσης να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η καφεΐνη αυξάνει αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις της ορμόνης και η μείωση της πρόσληψης καφέ μπορεί να βοηθήσει άμεσα στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της κορτιζόλης.

Σοβαρός περιορισμός θερμίδων

Ο σοβαρός περιορισμός των θερμίδων εμποδίζει την απώλεια βάρους αντί να τη βοηθά, καθώς εμποδίζει το σώμα να κάψει λίπος αποτελεσματικά. Το σώμα συμπεριφέρεται σαν να πεινάει, κι έτσι αρχίζει να προστατεύει τυχόν αποθέματα λίπους και αντλεί ενέργεια από τους μύες και τον άπαχο ιστό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυών και, ως εκ τούτου, χαμηλότερο μεταβολισμό, ώστε να απαιτούνται λιγότερες θερμίδες. Αυτό μειώνει το μεταβολισμό, ο οποίος, με τη σειρά του, επιβραδύνει την απώλεια βάρους.

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να διατηρούν έναν υγιή μεταβολικό ρυθμό, ιδιαίτερα όταν κάνουν δίαιτα, και αυτό απαιτεί από αυτούς να κάνουν δίαιτα και να ασκούνται λογικά. Οι ασκήσεις ενίσχυσης της δύναμης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Για κάθε επιπλέον κιλό μυός που αναπτύσσει ένα άτομο, το σώμα καίει περίπου 50 περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα.

Για να αποφευχθεί η πτώση του μεταβολικού ρυθμού που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία, οι ειδικοί συνιστούν γενικά η πρόσληψη θερμίδων να μην περιορίζεται ποτέ σε λιγότερες από 1.000 έως 1.200 θερμίδες την ημέρα.


Σχετικά Άρθρα