ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι μοσχομυρίζει στα βουνά αλλά και μέσα στη κουζίνα μας;

30 Οκτωβρίου 2020, 16:00

images

Η ελληνική ρίγανη είναι φυτό πολυετές και ποώδες που πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που δίνει στο φαγητό, έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, με κυριότερη δραστική ουσία την καρβακρόλη. Η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές.

Ως προς την φαρμακευτική της δράση, είναι αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης και βακτηριοκτόνα. Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων, ως αποχρεμπτικό για το βήχα, βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (οριγανέλαιο) χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο. Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο. Και μία άλλη γνωστή χρήση της είναι κατά των χρόνιων ρευματισμών. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη θεραπευτική της αξία και τη χρησιμοποιούσαν πίνοντας το τσάι της σε κολικούς και εξωτερικά σε πρηξίματα και για το στραβολαίμιασμα. Η ρίγανη θεωρείται απαραίτητο συστατικό της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής, προσφέροντας τη γεύση και το έντονο άρωμά της σε δεκάδες πιάτα και σαλάτες, φρέσκια ή αποξηραμένη.

Αναλυτικά, η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή ενώσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Η συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα. Το έλαιο ρίγανης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και θυμόλη, δύο αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων, που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, η ρίγανη μπορεί να προσφέρει σημαντική δόση αντιοξειδωτικών που θα βελτιώσουν την υγεία.

Επίσης, καθώς περιέχει ενώσεις με δυνητικά αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, βοηθά στην αποτροπή της ανάπτυξης του Escherichia coli και του Pseudomonas aeruginosa, δύο στελεχών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη. Άλλη μελέτη έχει αποδείξει ότι η ρίγανη καταπολεμά  23 ειδών βακτηρίων, ενώ διαφορετική εργασία συνέκρινε την αντιμικροβιακή δράση της ρίγανης, του φασκόμηλου και του θυμαριού, διαπιστώνοντας ότι η ρίγανη ήταν το πιο αποτελεσματικό έναντι των βακτηρίων, με δεύτερο το θυμάρι.

Τέλος, φαίνεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά με τα οποία όχι μόνο μπορεί να εξουδετερώσει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, αλλά και να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίγανη και τα συστατικά της ενδεχομένως να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Και βέβαια καταπολεμά τους ιούς και έχει σχετιστεί με αντιϊκές ιδιότητες. Σε μια μελέτη, η καρβακρόλη αδρανοποίησε τον νοροϊό, ιϊκή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και στομαχόπονο, εντός μίας ώρας από τη θεραπεία, ενώ άλλη μελέτη βρήκε ότι η καρβακρόλη και η θυμόλη αδρανοποίησε το 90% του ιού του απλού έρπητα εντός μίας ώρας.


Σχετικά Άρθρα