ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα πορτοκάλια και ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση των ιώσεων

28 Φεβρουαρίου 2020, 10:00

images

Το πορτοκάλι ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και ευρέως διαδεδομένα φρούτα στον κόσμο που τρώγεται ολόκληρο, σε χυμό, σε αλμυρά και γλυκά παρασκευάσματα, αποξηραμένο και σε λικέρ.

Το χειμώνα θεωρείται από τους περισσότερους ως το φρούτο -προστάτης από τις ιώσεις λόγω της βιταμίνης C που περιέχει. Ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, το πορτοκάλι έχει 47 θερμίδες, και αποδίδει 2,4 γραμμάρια φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Περιέχει βιταμίνη C, θειαμίνη, φυλλικό οξύ, κάλιο, καροτενοειδή και φαινολικές ενώσεις.

Ένα μεγάλο πορτοκάλι καλύπτει σε ποσοστό 100% ή και περισσότερο τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C, 

Σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nutrients, η διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος μειώνονται όταν η βιταμίνη C χορηγηθεί σε δόσεις μεγαλύτερες από αυτές που προτείνονταν μέχρι τώρα. Στις περισσότερες δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί, χρησιμοποιήθηκε μικρή δόση της βιταμίνης η οποία δεν ξεπερνούσε το 1 γραμμάριο ημερησίως. Αλλά σε δοκιμές όπου χρησιμοποιήθηκε μεγαλύτερη δόση, έχουν διαπιστωθεί καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ιώσεων, γεγονός που υποδεικνύει ότι η επίδραση της βιταμίνης C είναι εξαρτώμενη από την δοσολογία.

Αυτό σημαίνει ότι η ενδεδειγμένη δοσολογία βιταμίνης C μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα μία ίωση αλλά αυτό θα μας το καθορίσει ένας ειδικός διατροφής.

Σχετικά Άρθρα