ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα λαδερά της μεσογειακής διατροφής και οι ευεργετικές τους δράσεις

28 Μαΐου 2023, 09:00

images

Η πανδαισία χρωμάτων, γεύσεων αλλά και θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν στη διατροφή μας, είναι αδιαπραγμάτευτη! Φασολάκια φρέσκα, κολοκύθια, μπάμιες, σπανάκι, λάχανο, μελιτζάνες, ανακατεμένα με πατάτες ή όχι, και "στολισμένα" με μαϊντανό, άνηθο και άλλα μυρωδικά με λεμόνι ή ντομάτα, αποτελούν βασική κατηγορία φαγητών στη λεκάνη της Μεσογείου και στη χώρα μας.

Τα συνοδεύουμε με τυριά, ομελέτες αλλά και μεζεδάκια κρέατος, όπως είναι οι κεφτέδες. Στην πραγματικότητα όμως θα αρκούσε μία μικρή μερίδα τυριού και ένα κομμάτι ψωμί ολικής άλεσης, να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα.

Η προσοχή στην παρασκευή τους αφορά ένα και μοναδικό συστατικό: Το ελαιόλαδο! Πρόκειται για το χρυσάφι της μεσογειακής διατροφής που κάνει καλό στην καρδιά και ωφελεί το γαστρεντερικό. Αλλά έχει ταυτόχρονα και αρκετές θερμίδες! Οπότε αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι νοικοκυρές είναι ότι το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα πρέπει να το μετράμε με το κουτάλι της σούπας και όχι με την ... κουτάλα ή το ποτήρι. Για κάθε μερίδα φαγητού πρέπει να υπολογίζουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Εκτός κι αν δεν μάς ενδιαφέρει να παραμείνουμε αδύνατοι!

Από διατροφικής αξίας τα λαχανικά αποτελούν πηγή φυτικών ινών και περιέχουν μεγάλο φάσμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Τα περισσότερα περιέχουν ασβέστιο (Ca), μαγνήσιο (Mg), φώσφορο (Ph) και κάλιο (Κ) ενώ δεν λείπουν οι βιταμίνες και ειδικά το α και β- καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Θερμιδικά, αν δεν το παρακάνουμε και δεν φάμε ολόκληρη την ...φρατζόλα ως συνοδευτικό, το ελαιόλαδο παρέχει στον οργανισμό περί τις 350 θερμίδες ανά μέση μερίδα εστιατορίου. Οι ειδικοί συστήνουν να το καταναλώνουμε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομαδα.

Σχετικά Άρθρα