Τα άτομα της γενιάς Χ εμφανίζουν υψηλά ποσοστά εθισμού σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
06 Οκτωβρίου 2025, 16:00
Νέα έρευνα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1964 και 1980, ιδιαίτερα οι γυναίκες της Γενιάς Χ, παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εθισμού σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το fast food, τα ζαχαρούχα ποτά και τα συσκευασμένα σνακ. Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction, διαπιστώθηκε ότι το 21% των γυναικών και το 10% των ανδρών στη Γενιά Χ και στο τελευταίο κύμα των Baby Boomers (αυτοί που γεννήθηκαν πριν από το 1964), πληρούσαν τα κριτήρια για εθισμό σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στις ηλικίες 65 έως 80 ετών, όπου τα ποσοστά μειώνονται στο 12% για τις γυναίκες και στο 4% για τους άνδρες, όπως ανέφεραν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Στη μελέτη τους χρησιμοποίησαν μια τροποποιημένη έκδοση της Κλίμακας Εθισμού στα Τρόφιμα του Γέιλ, ενός εργαλείου που βασίζεται σε κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση διαταραχών χρήσης ουσιών.
Η επικεφαλής συγγραφέας Lucy Loch, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, τόνισε τη σημασία της μελέτης αυτής της ηλικιακής ομάδας... «Οι σημερινοί ενήλικες βρίσκονταν σε μια κρίσιμη αναπτυξιακή περίοδο κατά την οποία άλλαξε το διατροφικό περιβάλλον του έθνους μας», ανέφερε σε δελτίο τύπου. «Με άλλες έρευνες να δείχνουν σαφείς συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων και του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου, είναι σημαντικό να μελετήσουμε τον εθισμό στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα».
Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς εθισμούς σε ουσίες, οι οποίοι είναι πιο συνηθισμένοι σε ηλικιωμένους άνδρες, ο εθισμός σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιο συχνός στις μεγαλύτερες γυναίκες.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από την Εθνική Δημοσκόπηση για την Υγιή Γήρανση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερους από 2.000 ηλικιωμένους Αμερικανούς, διαπιστώνοντας σαφείς συνδέσεις μεταξύ του εθισμού στο φαγητό και της επιδεινωμένης υγείας.
Οι άνδρες που ανέφεραν μέτρια ή κακή ψυχική υγεία είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια για εθισμό σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ οι γυναίκες είχαν σχεδόν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι μερικές φορές ή συχνά ένιωθαν απομονωμένοι είχαν περισσότερες από 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια εθισμού. Τέλος, όσοι περιέγραφαν τον εαυτό τους ως υπέρβαρο ήταν πολύ πιο πιθανό να πληρούν τα κριτήρια εθισμού, κάτι που οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τους καθιστά ευάλωτους σε υπερεπεξεργασμένα προϊόντα που παρουσιάζονται ως υγιεινά.
Η επικεφαλής συγγραφέας Ashley Gearhardt , καθηγήτρια ψυχολογίας, υπογράμμισε τη σοβαρότητα των ευρημάτων.
«Τα ποσοστά που βλέπουμε σε αυτά τα δεδομένα ξεπερνούν κατά πολύ τα ποσοστά των ηλικιωμένων με προβληματική χρήση άλλων εθιστικών ουσιών, όπως το αλκοόλ και ο καπνός», ανέφερε.
Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι τα υψηλά ποσοστά στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 64 ετών εγείρουν ανησυχίες για τις μελλοντικές γενιές, καθώς τα σημερινά παιδιά και οι έφηβοι καταναλώνουν ακόμη περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα από ό,τι η Γενιά Χ στην αντίστοιχη ηλικία.
