ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύνδεση του περιβάλλοντος με την υγιεινή διατροφή

28 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την καλή υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

-Πέντε μερίδες ή 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών καθημερινά

-όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως

-περιορισμένες ποσότητες λίπους

-περιορισμένες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης.

Οι ερευνητές προσπαθούν συνεχώς να κατανοήσουν ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων. Μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει ότι η πρόσβαση σε παντοπωλεία και σε fast food, το επίπεδο εκπαίδευσης και το εισόδημα επηρεάζουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και τα επίπεδα παχυσαρκίας.

Συνολικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ανώτερης εκπαίδευσης, η αυξημένη πρόσβαση σε παντοπωλεία και η μειωμένη πρόσβαση σε fast food είχαν συσχετίσεις με:

-Υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών

-χαμηλότερη πρόσληψη σόδας και fast food

-χαμηλότερο επιπολασμό της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον αντίκτυπο καθενός από αυτούς τους παράγοντες στους λευκούς, μαύρους και ισπανόφωνους πληθυσμούς, ξεχωριστά. Οι συσχετισμοί διέφεραν ελαφρώς μεταξύ αυτών των ομάδων. Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος συσχετίστηκαν με χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, υψηλότερη παχυσαρκία και υψηλότερη κατανάλωση fast food μεταξύ των μαύρων πληθυσμών.

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και η μεγαλύτερη πρόσβαση σε παντοπωλεία είχαν συσχετισμό με υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Αντίθετα, τα υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος μεταξύ των Ισπανόφωνων πληθυσμών οδήγησαν σε υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Οι συσχετισμοί ήταν λιγότεροι μεταξύ των λευκών πληθυσμών.

Οι συγγραφείς περιγράφουν τα ευρήματά τους σχετικά με την πρόσβαση σε παντοπωλεία:

«Η πρόσβαση σε παντοπωλεία έχει σημαντικά μεγαλύτερη σχέση με την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών περιοχές με πληθυσμούς κυρίως Ισπανόφωνους (7,4% διαφορά) και μαύρους πληθυσμούς (10,2% διαφορά) σε αντίθεση με τις περιοχές με κυρίως λευκούς πληθυσμούς (1,7 % διαφορά).»

Το μορφωτικό επίπεδο επηρέασε τις υγιεινές διατροφικές επιλογές σε όλες τις ομάδες. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση συνδέεται με υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας.

Συνολικά, η μελέτη δείχνει ότι η βελτίωση της πρόσβασης των ανθρώπων σε τρόφιμα και η αύξηση της εκπαίδευσης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων. Για το μέλλον, οι συγγραφείς της ελπίζουν ότι οι επιστήμονες θα διεξάγουν περισσότερες διαχρονικές μελέτες που θα περιλαμβάνουν περισσότερα δεδομένα σε ατομικό επίπεδο.


Σχετικά Άρθρα