ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συγκεκριμένα Ω3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο

15 Οκτωβρίου 2021, 16:00

images

Έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στον επιστημονικό ιστότοπο BMJ, αναφέρουν ότι τα Ω3 λιπαρά οξέα  μπορούν να μειώσουν σε πλήθος και ένταση τις κρίσεις ημικρανίας.

Οι 180 συμμετέχοντες ακολούθησαν επί 16 εβδομάδες, ένα από τα παρακάτω διατροφικά σχήματα:

-Υψηλής περιεκτικότητας τρόφιμα με λιπαρά οξέα EPA και DHA (1,5 γρ/ημέρα) από ψάρια καθώς και σε λινολεϊκό (ή λινελαϊκό) οξύ, ένα Ω6 λιπαρό που αφθονεί σε ορισμένους καρπούς και σπόρους.

-Υψηλής περιεκτικότητας τρόφιμα σε λιπαρά οξέα EPA και DHA και χαμηλά σε σελινολεϊκό οξύ.

-Και στην ομάδα ελέγχου, πλούσια γεύματα σε λινολεϊκό οξύ και φτωχά σε EPA και DHA, μόλις 150 mg την ημέρα, τη μέση αναλογία της σύγχρονης δυτικής διατροφής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση 30%-40% στις ημέρες με κρίσεις ημικρανίας κατά τη διάρκεια ενός μήνα, καθώς και μείωση στην ημερήσια διάρκειά τους για όσους κατανάλωναν διατροφή πλούσια σε EPA και DHA λιπαρά οξέα σε σύγκριση με όσους είχαν μειωμένη πρόσληψη αυτών των Ω3 λιπαρών οξέων.

Τα Ω3 λιπαρά οξέα υπάρχουν σε μεγάλη συγκέντρωση στα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, η ρέγκα, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η πέστροφα ενώ υπάρχουν επίσης σε ξηρούς καρπούς και σπόρους. Για να πάρει ωστόσο κάποιος τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα - EPA και DHA- είναι πιο εύκολο να το κάνει μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Σχετικά Άρθρα