ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο προσκήνιο η διατροφική αξία του αβγού

15 Οκτωβρίου 2019, 08:20

images

Παλιά τα αβγά τα καταναλώναμε καθημερινά. Μετά μας είπαν ότι ανεβάζουν την χοληστερίνη και απαγορεύεται να τρώμε πάνω από δύο την εβδομάδα.

Τα τελευταία χρόνια, μας τα …γύρισαν πάλι και μας λένε ότι δεν ευθύνονται για την αύξηση της «κακής» χοληστερίνης και ως εκ τούτου μπορούμε να τρώμε όσα θέλουμε.

Ο λόγος για τα αβγά κότας που ο περισσότερος ενήλικος πληθυσμός αγαπά αλλά και φοβάται να καταναλώνει συχνά.

Μία τελευταία μελέτη έρχεται τώρα από την έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση JAMA, και προσπαθεί πάλι να απαντήσει τελεσίδικα στο ερώτημα αν η κατανάλωση αβγών ευθύνεται για καρδιαγγειακά προβλήματα και σε ποιο βαθμό.

Ο δρ Zhong και οι συνεργάτες του υπογράφουν την μετανάλυση έξι προηγούμενων μελετών που μελέτησαν συνολικά τις περιπτώσεις 29.615 ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ επί 31 ολόκληρα χρόνια! 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε παραπάνω 300 mg χοληστερίνης που παίρνουμε κάθε μέρα, αυξάνεται κατά 17% η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου από αυτό το αίτιο.

Δεδομένου όμως ότι οι αμερικανοί τρώνε κυρίως κόκκινο κρέας και αμέσως μετά αβγά για να πάρουν αυτήν την χοληστερίνη, αποδείχτηκε ειδικά για τα αυγά ότι συμμετέχουν κατά 8% στην διαδικασία αυτή.

Η μελέτη περιλαμβάνει μεγάλο δείγμα εξεταζόμενων τους οποίους παρακολούθησαν επί δεκαετίες.

Το πρόβλημα ήταν όμως ότι μέσα σε τόσα χρόνια, κάποιοι άλλαζαν τις διατροφικές τους συνήθειες μόνιμα ή περιστασιακά με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να βγάλει ένα συμπέρασμα ορθό πέραν πάσης αμφιβολίας.

 «Τα νέα ερευνητικά δεδομένα μπορεί να διαφοροποιήσουν τις οδηγίες για κατανάλωση τροφίμων με χοληστερίνη αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τις οδηγίες για μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και περιορισμό της ζάχαρης και του κόκκινου κρέατος», επισημαίνει ο Δρ Frank Hu, επικεφαλής του τμήματος Διατροφής στο Harvard που έκανε την τελευταία μελέτη. Και συνεχίζει:

 «Για όσους είναι γενικά υγιείς, τα αυγά μπορούν να θεωρηθούν ένα συστατικό υγιεινής διατροφής και απαραίτητα στο πλαίσιο ενός καλού πρωινού με γιαούρτι, φρέσκα φρούτα και ψωμί ολικής αλέσεως», σημειώνει.

Εν κατακλείδι μας συστήνουν να τρώμε αβγά εφόσον είμαστε υγιείς και να τα περιορίσουμε αν έχουμε πρόβλημα με τα λιπίδια στο αίμα μας. Δηλαδή δεν τα ενοχοποιούν για την αύξηση της χοληστερίνης, αλλά τα θεωρούν συνυπεύθυνα για την συντήρηση της σε υψηλά επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα