ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σουσάμι, ταχίνι, χαλβάς: Η υγεία στο πιάτο μας

21 Φεβρουαρίου 2020, 10:05

images

Το ταχίνι αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο, είτε με το φλοιό του και στη συνέχεια αλέθεται. Ο χαλβάς που φτιάχνεται από ταχίνι έχει προσθήκη ζάχαρης, κακάου ή και ξηρών καρπών, ανάλογα ποιον θα επιλέξουμε.

Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι αποτελείται κατά 20% από φυτικές πρωτεΐνες και είναι πλούσιο σε αμινοξέα ενώ αποδίδει 90 θερμίδες.

Κι όταν αυτή η πρωτεϊνη συνδυαστεί με τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και βιοδιαθεσιμότητας, παρόμοια δηλαδή με την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών, δηλαδή με το κρέας!

Εξ αυτού καταλαβαίνουμε ότι αν την περίοδο της νηστείας καταναλώνουμε χαλβά με ξηρούς καρπούς, παίρνουμε όση πρωτεϊνη μας λείπει από τη μη κατανάλωση κρέατος.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το όφελος... Το ταχίνι διαθέτει και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, όπως και λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα το ταχίνι αποτελείται από περίπου 50% λιπαρά, εκ των οποίων όμως μόνο το 7% είναι τα κορεσμένα (κακά λιπαρά) και το υπόλοιπο 43% είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και δη το πολύτιμο Ω6.

Κατά τα άλλα το σουσάμι, το ταχίνι και ο χαλβάς περιέχουν σελήνιο, χαλκό και πολλές βιταμίνες.

Το ταχίνι χρησιμοποιείται κυρίως ως επάλειψη στο ψωμί, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με μέλι και σοκολάτα αλλά χρησιμοποιείται και στην παρασκευή σούπας και κάποιων κέϊκ και άλλων γλυκών εδεσμάτων. Ο δε χαλβάς από ταχίνι είναι παραδοσιακό έδεσμα για την Καθαρά Δευτέρα αλλά και για όλη τη διάρκεια των νηστειών. 

ΠΗΓΗ

mednutrition


Σχετικά Άρθρα