ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως να "ξεγελάσουμε" τα παιδιά να τραφούν πιο υγιεινά

18 Ιανουαρίου 2020, 09:05

images

Τα παιδιά ζητούν πάντα να φάνε το πιο γλυκό και πιο το πιο αλμυρό. Με λίγα λόγια, το πιο νόστιμο! Έτσι απέχουν από τα περισσότερα λαχανικά και όσπρια ενώ ακόμα και στα φρούτα θα προτιμήσουν αυτά που τους φαίνονται πιο γλυκά, όπως είναι η μπανάνα. Αντί να τους κάνουμε πάντα το χατίρι και τελικά να τρέφονται όπως θέλουν εκείνα, κι όχι όπως κρίνουν οι γονείς, ας μάθουμε να τους παρουσιάζουμε αυτά που δεν τους αρέσουν, με έναν τρόπο στον οποίο δεν μπορούν να αντισταθούν!

Και πρώτα από όλα ας μάθουμε να "κρύβουμε" τα λαχανικά με τους εξής τρόπους:

Υπάρχουν πολλές συνταγές για μπιφτέκια με λαχανικά και όσπρια που περιέχουν ό,τι πιο υγιεινό υπάρχει αλλά το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν πρόκειται ακριβώς για κρέας...

1- Βράζετε και λιώνετε κάποιο όσπριο (γίγαντες, ρεβίθια ή οτιδήποτε άλλο), το ίδιο κάνετε και σε αρακά, μπρόκολο, πατάτες, κολοκυθάκια, διάφορα μυρωδικά, γλυκιά πάπρικα που δίνει ωραίο κόκκινο χρώμα. Τα ζυμώνεται με λίγο ελαιόλαδο κι ένα αβγό, τα αλευρώνετε από έξω και τα ψήνετε ή τα τηγανίζετε. Πολύ δύσκολο να καταλάβουν τα παιδιά τι έχουν μέσα.

2 -Αντί να κάνετε πουρέ πατάτας συνεχώς, δοκιμάστε με την ίδια ακριβώς συνταγή να κάνετε πουρέ με κουνουπίδι. Θα εκπλαγείτε πόσο μοιάζουν.

3 - Κόψτε φούντες από μπρόκολο και κομμάτια καρότο, βράστε τα λίγη ώρα στον ατμό να μαλακώσουν αλλά να μην μαγειρευτούν 100%, και μετά βάλτε τα μέσα σε ένα πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο να μην υπάρχει κανένα κενό, Χτυπήστε ένα αβγό με γάλα και πολύ τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας και ρίξτε το μείγμα από πάνω. Φουρνίστε για μισή ώρα. Θα γίνει ένα πολύ ωραίο και υγιεινό σουφλέ και ένα τέλειος τρόπος να τρώνε τα παιδιά λαχανικά.

4- Κόψτε όσα λαχανικά θέλετε να ταΐσετε το παιδί σας και αρνείται να τα δοκιμάσει, σε μικρά κομμάτια και περάστε τα σε μικρές ξύλινες σούβλες. Ψήστε τα όπου θέλετε (σε φούρνο, ψηστιέρα ή αλλού) και μετά ετοιμάστε μια σάλτσα με γιαούρτι με λίγο κέτσαπ και περιχύσετέ τα.  

5- Για το σχολείο ή και το πρωινό τους ετοιμάστε τους μπισκότα με κομματάκια σοκολάτα και μπανάνα που δεν έχουν τίποτα ανθυγιεινό μέσα παρά μόνο κουάκερ το οποίο θα έχετε αλέσει ως αλεύρι. Υπάρχουν δεκάδες συνταγές στο διαδίκτυο και είναι πολύ νόστιμα.

Μ. Τσ.

Σχετικά Άρθρα