ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αντιμετωπίσουμε την κατανάλωση τροφής που οφείλεται στο άγχος

25 Μαΐου 2025, 08:00

images

Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο αισθάνονται άγχος. Όταν είμαστε συναισθηματικά καταβεβλημένοι, πιθανότατα μάς φαίνεται φυσικό να ανοίξουμε ένα σακουλάκι πατατάκια, ή να φάμε ένα παγωτό. Ωστόσο, μάλλον κάνουμε λάθος σχετικά με το πώς το άγχος επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Το να καταφεύγουμε στο φαγητό λόγω στρες έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την υπερκατανάλωση τροφής, αλλά αυτό είναι μια παρεξήγηση, δήλωσε η Δρ. Kristin Javaras, αναπληρώτρια ψυχολόγος στο Νοσοκομείο McLean στη Μασαχουσέτη και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ίσως δεν τρώμε τόσο πολύ όσο νομίζουμε.

Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για το στρες που προκαλείται από το φαγητό βασίζονται σε πολιτισμικά κλισέ, όπως τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά προέρχεται κυρίως από έρευνες που βασίζονται σε άτομα που θυμούνται τι έτρωγαν όταν περνούσαν δύσκολες στιγμές.

Το πρόβλημα με αυτές τις έρευνες, είπε η Jarvaras, είναι ότι οι αντιλήψεις των ανθρώπων συχνά αλλάζουν όταν είναι αγχωμένοι, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να περιγράψει με ακρίβεια πώς επηρεάστηκε η διατροφική του συμπεριφορά.

«Δεν τρώτε περισσότερο στην πραγματικότητα, αλλά νομίζετε ότι τρώτε περισσότερο όταν είστε αγχωμένοι, απλώς επειδή νομίζετε ότι η ποσότητα είναι μεγαλύτερη», είπε η Javaras, η οποία πρόσφατα παρουσίασε μερικά από τα ευρήματά της σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο του Brain & Behavior Research Foundation. «Αλλά δεν σκέφτεστε όλες τις άλλες φορές που είστε πραγματικά αγχωμένοι στη δουλειά και φάγατε λιγότερο», προσθέτει.

Πολλοί άνθρωποι στην πραγματικότητα τρώνε λιγότερο όταν είναι πολύ αγχωμένοι, ειδικά καθώς η σοβαρότητα της κατάστασης αυξάνεται, εν μέρει επειδή μπορεί να μην έχουν τόσο πολύ χρόνο για να φάνε.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 40% των ανθρώπων τρώνε περισσότερο όταν είναι αγχωμένοι, το 40% τρώνε λιγότερο και το 20% δεν αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Προκειμένου να μην πέσετε στην παγίδα του συναισθηματικού φαγητού, η Rachel Gargano ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός «κιτ εργαλείων κατά της λιγούρας», το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:

•Το να μην παραλείπετε τακτικά γεύματα.

•Άσκηση.

•Λήψη επαρκών φυτικών ινών μέσω της διατροφής. Οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 25 γραμμάρια ημερησίως και οι άνδρες 35 γραμμάρια.

•Λήψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης κάθε μέρα (Περίπου 30 με 40 γραμμάρια ανά γεύμα).

•Άφθονα υγρά.

•Ύπνο για τουλάχιστον 7-8 ώρες.

«Όσο καλύτερα μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια λιγούρα χωρίς να ενδώσετε, τόσο περισσότερο επανεκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας ώστε να μην χρειάζεται φαγητό» για να αντιμετωπίσει το στρες.

Τέλος, η Δρ. Joanna Steinglass, διευθύντρια έρευνας στο Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών στο NewYork-Presbyterian, δήλωσε ότι οι έρευνες εξακολουθούν να είναι χρήσιμες για τους ερευνητές ώστε να κατανοήσουν πώς η αύξηση των επιπέδων άγχους συμβάλλει σε περισσότερες προκλήσεις με το φαγητό, συμπεριλαμβανομένου του εάν οδηγούν σε αυξήσεις στις διατροφικές διαταραχές.



Σχετικά Άρθρα