ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψωμί, πατάτες και ζάχαρη κάνουν το ίδιο "κακό" με τα ζωικά λιπαρά

14 Ιουλίου 2020, 09:00

images

Αν δεν τρώτε ζωικά λιπαρά αλλά έχετε κάθε μέρα στη διατροφή σας λευκό ψωμί, γλυκά και πατάτες; τα αποτελέσματα στη μέτρηση της χοληστερίνης σας μάλλον θα είναι μη αναμενόμενα...

Η βασική οδηγία σε  ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και να γυμνάζονται. Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης όμως, η οποία δημοσιεύθηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine, δείχνουν άλλο δρόμο...

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι η γενετική διαταραχή που αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης 2 έως 4 φορές πάνω από τον μέσο όρο. Στις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και όχι μόνο, τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα αυγά και το τυρί και επιπρόσθετα το λάδι καρύδας, πρέπει να αποφεύγονται από τους ασθενείς ως υπεύθυνα για την αύξηση της χοληστερόλης.

Αλλά η νέα διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων για θέματα διατροφής και καρδιακής υγείας, με επικεφαλής τον Δρ David Diamond, καθηγητή και ερευνητή καρδιακών παθήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα,τα σάκχαρα και όχι τα κορεσμένα λιπαρά αποτελούν τον ουσιαστικό κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς.

Κατά τους ερευνητές, μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματική για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, όπως οι υπέρβαροι, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί ασθενείς. Τα νέα ευρήματά έρχονται σε συμφωνία με πρόσφατη δημοσίευση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, η οποία παρείχε ισχυρές ενδείξεις ότι τα τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, όπως το ψωμί, οι πατάτες και τα γλυκά, είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγονται.

Σχετικά Άρθρα