ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προφύλαξη από τις ιώσεις μέσω της διατροφής: Υπάρχει πραγματικά;

26 Φεβρουαρίου 2020, 09:00

images

Αν υπήρχε ένα κοκτέιλ φρούτων που αν το τρώγαμε καθημερινά, δεν θα παθαίναμε ποτέ κρυολόγημα, γρίπη ή ακόμα σοβαρότερες ιώσεις όπως είναι αυτή με το νέο κορωνοϊό, σίγουρα δεν θα μας το κρατούσαν μυστικό! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι πιο επιρρεπείς στις ιώσεις όσοι τρώνε υπερβολικά λίγο, ακατάστατα ως προς τους χρόνους και χωρίς ποικιλία θρεπτικών συστατικών...

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -ανεξαρτήτως της παρούσας κρίσης με την επιδημία- συστήνει σε όλους τους ενήλικες να μην τρώνε λιγότερες από 1200 θερμίδες την ημέρα, τηρώντας την ισορροπία μεταξύ πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών σε κάθε γεύμα, ποικιλία, καλές πρώτες ύλες, και τρία με πέντε γεύματα ημερησίως. Συστήνει επίσης να επικεντρωνόμαστε στα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους ολικής άλεσης και να αποφεύγουμε το αλάτι, τα ζωικά λίπη και την ζάχαρη. Οτιδήποτε λιγότερο ή διαφορετικό θα πρέπει να το εγκρίνει ειδικός γιατρός ή διατροφολόγος και να το προσαρμόζει στις ανάγκες κάθε ανθρώπου.

Ειδικά τώρα λοιπόν, που ο κορωνοϊός αναστατώνει τον κόσμο με την μεταδοτικότητα και την επιθετικότητά του ειδικά προς τους ηλικιωμένους, είναι η ώρα να τηρήσουμε πιο ευλαβικά τις αρχές του ΠΟΥ στη διατροφή μας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στο τραπέζι μας δυο σαλάτες, 2-3 φρούτα (με ποικιλία μέσα στην εβδομάδα), όσπρια, ψάρια όσο συχνά θέλουμε, κρέας κόκκινο μία με δύο φορές την εβδομάδα, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με περιορισμένα λιπαρά. Και βέβαια ελαιόλαδο καθημερινά αλλά με μέτρο, πολύ νερό και αφεψήματα με βότανα αλλά περιορισμός του αλκοόλ και μέτρια κατανάλωση καφέ για όσους δεν μπορούν να τον στερηθούν.

Πάντως ένα είναι το σίγουρο: Αυτή δεν είναι εποχή για αυστηρές δίαιτες και ειδικά για δίαιτες που κάνουμε χωρίς συμβουλή και επίβλεψη ειδικού ή δίαιτες που μας αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφών.

Ένας οργανισμός χωρίς προβλήματα, με καλούς βιοχημικούς δείκτες (σάκχαρο, χοληστερίνη κλπ), μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευκολία ακόμα και την πιο επιθετική ίωση.

Σημαντικό είναι ωστόσο να γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα και -ακόμα χειρότερο- η εδραιωμένη ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), είναι στις μέρες μας ένας παράγοντας νοσηρότητας που πρέπει να έχουμε κατά νου ώστε είτε να κάνουμε κάτι (διακοπή καπνίσματος) είτε να προσέχουμε περισσότερο. 

Το ίδιο επικίνδυνη είναι η κατάσταση και για όσους πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 29) και οι οποίοι πρέπει από τη μία πλευρά να αδυνατίσουν, και από την άλλη να μην στερούνται θρεπτικά συστατικά.

ΠΗΓΗ

ΠΟΥ (WHO)

Σχετικά Άρθρα