ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Που βρίσκουμε την περίφημη βιταμίνη C που μας θωρακίζει κατά των ιώσεων

22 Ιανουαρίου 2020, 09:05

images

Γρίπη, απλό κρυολόγημα, ακόμα και πολύ σοβαρότερες ιώσεις απειλούν καθημερινά την υγεία μας και βάζουν σε κίνδυνο την ευζωία μας. Οι ειδικοί συστήνουν μαζί με τους απαραίτητους εμβολιασμούς και τις οδηγίες των γιατρών για σωστή υγιεινή, να φροντίζουμε κατά τους χειμερινούς μήνες ιδιαιτέρως και τη διατροφή μας ώστε να έχει ο οργανισμός "δυνάμεις" για τις μάχες που καλείται να δώσει. Ένα από τα πιο ισχυρά "όπλα" είναι η βιταμίνη C.

Όταν αναφερόμαστε στην σωστή διατροφή για να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις, η πρώτη σκέψη μας είναι η βιταμίνη C. Και όταν αναφερόμαστε σε αυτήν την βιταμίνη, η πρώτη μας εικόνα είναι ένα... πορτοκάλι! Η σκέψη αυτή ωστόσο δεν είναι απόλυτα σωστή καθώς τα πορτοκάλια έχουν μεν μεγάλη συγκέντρωση βιταμίνης C αλλά δεν είναι πρώτα σε αυτήν την ιδιότητα!

Συγκεκριμένα, περισσότερη τέτοια βιταμίνη έχουν κατά σειρά τα εξής τρόφιμα ανά 100 γραμμάρια προϊόντος:

-Ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει 137 mg της βιταμίνης, υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες μας και την ίδια ώρα είναι πλούσιο και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
-Η κόκκινη πιπεριά περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα βιταμίνης C (140 mg/100 γρ. τροφίμου) σε σχέση με το πορτοκάλι.
-Το μπρόκολο δίνει 132 mg βιταμίνης C σε μια μερίδα γύρω στα 130 γραμμάρια.

-Το πορτοκάλι αποδίδει 55 mg βιταμίνης C στα 100 γραμμάρια προϊόντος.
-Ο μαϊντανός παρέχει 133 mg βιταμίνης στα 100 γραμμάρια και αντίστοιχα 13,3 mg περίπου στα 10 κλωναράκια.
- Μια μερίδα φράουλες (περίπου 150 γρ.) περιέχει 86,5 mg βιταμίνης.

Επίσης, όταν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι πήραμε τα ποσοστά βιταμίνης C που χρειαζόμαστε, ας πάρουμε αναβράζοντα δισκία ή συμπληρώματα διατροφής σε σκόνη που αναγράφουν ακριβώς πόση βιταμίνη αποδίδουν κάθε φορά. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίζει από το να τρώμε και τα σωστά τρόφιμα που αναφέραμε παραπάνω.

Σχετικά Άρθρα