ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε

19 September 2019, 07:53

images

Το 86% του ενήλικου πληθυσμού δεν γνωρίζει πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώει καθημερινά για να διατηρεί καλή υγεία. Και μόνο ένας στους τρεις ενήλικες γνωρίζει ότι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία του είναι απαραίτητα.

Αντίθετα, η πλειοψηφία δεν γνωρίζει, ούτε κάθε πότε, ούτε πόσα φρούτα και λαχανικά χρειάζεται παρά την πληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης και την ιατρική κοινότητα.

Αυτό προειδοποιεί μελέτη που διεξήχθη για να επιβεβαιώσει μεγάλη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του 2003 που μας καλούσε να τρώμε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα.

Παρά την ξεκάθαρη αυτή γνωμάτευση που έγινε πριν από 16 χρόνια, οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για καθημερινή και ικανή λήψη αυτών των τροφών αλλά και να τα βάλουμε στην καθημερινή διατροφή μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του HSIS, το 86 των ενηλίκων δεν ξέρει πόσα φρούτα και λαχανικά να φάει καθημερινά, ούτε και την ανάγκη να πάρουμε αρκετή ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη βάση δεδομένων του βρετανικού National Dietand Nutrition Survey και ανακάλυψαν την σοκαριστική αλήθεια ότι 16 χρόνια μετά την μελέτη του ΠΟΥ, οι ενήλικες μεταξύ 19 και 64 ετών τα κάνουν όλα λάθος!

Το παρήγορο είναι ότι βρέθηκε ένα 31% που καταναλώνει τις απαραίτητες μερίδες αλλά όλοι οι υπόλοιποι ζουν στην άγνοια.

Όπως λέει η Δρ Emma Derbyshire, διατροφολόγος και επικεφαλής ερευνήτρια, «η χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών κάνει κακό στον εγκέφαλο, αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά προβλήματα και οδηγεί σε πρόωρο θάνατο».

Και καταλήγει: «Κι ενώ τα λέμε ξανά και ξανά όλα αυτά, δεν φαίνεται να περνάμε το σωστό μήνυμα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής νευροβιολογίας Δρ Robert Pickard, από το Cardiff University που συμμετείχε επίσης στην έρευνα, σημειώνει ότι «οι μεγαλύτεροι έχουν μικρότερη ικανότητα από τους νέους να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά και έτσι σε αυτούς η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι πιο μεγάλη και πιο επικίνδυνη».

Σχετικά Άρθρα