ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόνοι στην περίοδο: Αντιμετωπίζονται και με φυσικούς τρόπους

14 Αυγούστου 2020, 16:00

images

Ιχθυέλαιο, βιταμίνη Β12, κάποια λαχανικά, το ρόφημα κανέλας, το μαγνήσιο αλλά και τα τοπικά ζεστά επιθέματα και κάποιες ασκήσεις αποτελούν για πολλές νέες γυναίκες τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης των πόνων στην περίοδο.

Ειδικά το ιχθυέλαιο, περιέχει λιπαρά ω3, που λέγεται ότι ελαττώνουν τους πόνους της περιόδου, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Δανία. Μάλιστα , ο συνδυασμός τους με βιταμίνη Β12 μπορεί να φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, με τα οφέλη να παραμένουν ακόμα και μετά το τέλος της λήψης των συμπληρωμάτων. 

Άλλη μελέτη αναφέρει ότι οι επεξεργασμένες τροφές είναι γεμάτες με "κακούς" υδατάνθρακες, "κακά" λιπαρά και αλάτι, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της περιόδου και τις γνωστές κράμπες στην κοιλιά. Από την άλλη πλευρά, όσο περισσότερα λαχανικά τρώει η νέα γυναίκα, τόσο λιγότερους πόνους θα βιώνει στη μήτρα της.

Το μαγνήσιο στην διατροφή είναι πολύ σημαντικό καθώς ρυθμίζει την λειτουργία των νευρών και των μυών. Επίσης, τα ικανοποιητικά επίπεδα μαγνησίου προλαμβάνουν την κατακράτηση υγρών, που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για πολλές γυναίκες κατά την διάρκεια της περιόδου. Συνίσταται λοιπόν η κατανάλωση σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπανάνες, , αβοκάντο και μαύρη σοκολάτα. Επίσης, αν βράσετε 2-3 ξύλα κανέλας και μετά πιείτε το αφέψημα, υπάρχει σημαντική βελτίωση της κατάστασης.

Για όσες υποφέρουν πολύ, μια άμεση ανακούφιση αποτελούν οι ζεστές κομπρέσες στην περιοχή της κοιλιάς, ή εναλλακτικά ένα ζεστό ντουζ. Ενώ η μείωση του στρες μέσω της ήπιας εξάσκησης (όχι έντονης καθώς αυτό δεν είναι εφικτό όταν πονάμε) βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών. Μια ιρανική μελέτη σε μαθήτριες λυκείου έδειξε ότι τα συμπτώματα αυτά γίνονταν πιο ήπια μετά την γυμναστική.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα