ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλές πρωτεΐνες αλλά λίγα λίπη και θερμίδες για αντιμετώπιση προβλημάτων στο ήπαρ

29 September 2020, 16:00

images

Μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά με λίγες θερμίδες, οδήγησε σε μείωση του συσσωρευμένου λίπους στο ήπαρ κατά 40% σε μελέτη που έγινε στη Γερμανία για την αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, της πιο συχνής αιτίας χρόνιας ηπατοπάθειας παγκοσμίως.

Ερευνητική ομάδα του Γερμανικού Ινστιτούτου Διατροφής Potsdam-Rehbruecke (DifE), με επικεφαλής την Δρ Olga Ramich και τον καθηγητή Andreas Pfeiffer, είχε εντοπίσει ήδη σε προηγούμενες μελέτες ότι μία δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες είναι πιο αποτελεσματική έναντι της χαμηλής σε πρωτεΐνες. Τώρα, σε νέα μελέτη τους -που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό Liver– αναλύουν το μηχανισμό λειτουργίας της συγκεκριμένης διατροφής.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και συχνά σχετίζεται με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαταραχές των λιπιδίων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκυμονεί κίνδυνο εκδήλωσης κίρρωσης του ήπατος και μπορεί να απειλήσει τη ζωή του πάσχοντος. Τα αίτια της νόσου κυμαίνονται από έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής -κατανάλωση πολλών τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα, καθώς και έλλειψη σωματικής άσκησης- έως γενετικούς παράγοντες.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς η περιεκτικότητα τροφίμων σε πρωτεΐνες επηρεάζει την ποσότητα του ηπατικού λίπους σε παχύσαρκα άτομα που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Δεκαεννέα συμμετέχοντες ακολούθησαν δίαιτα με υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση (επέμβαση στην οποία αλλάζει η ανατομία στομαχιού και εντέρου) για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την οποία ελήφθησαν δείγματα ήπατος.

Η ανάλυση των δειγμάτων έδειξε ότι η χαμηλή σε θερμίδες και υψηλή σε πρωτεΐνες δίαιτα μείωσε το λίπος του ήπατος πιο αποτελεσματικά από τη δίαιτα χαμηλή τόσο σε θερμίδες, όσο και σε πρωτεΐνες. Στην πρώτη περίπτωση η ποσότητα του λίπους είχε μειωθεί κατά 40%, ενώ στη δεύτερη παρέμεινε αμετάβλητη. Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες έχασαν συνολικά περίπου πέντε κιλά.

«Εάν τα αποτελέσματα συνεχίσουν να επιβεβαιώνονται σε μεγαλύτερες μελέτες, η σύσταση για αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης σε συνδυασμό με μία υγιεινή διατροφή χαμηλών λιπαρών θα μπορούσε να βρει το δρόμο της στην ιατρική ως σκέλος μίας αποτελεσματικής θεραπείας για το λιπώδες ήπαρ» δηλώνει ο Andreas Pfeiffer.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η θετική επίδραση αυτής της δίαιτας έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι η πρόσληψη, αποθήκευση και σύνθεση του λίπους καταστέλλεται. Αυτό υποδηλώνουν οι εκτεταμένες γενετικές αναλύσεις των δειγμάτων του ήπατος που διεξήγαγε ακολούθως ο καθηγητής Stephan Herzig και η ομάδα του στο ερευνητικό κέντρο Helmholtz Zentrum München.


Σχετικά Άρθρα