ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιο μοντέλο διατροφής μάς χαρίζει χρόνια ζωής

26 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Σε σημαντική ανακοίνωση, που αφορά όλους μας, προχώρησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουινσκόνσιν με δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση Nature Metabolism. Η μελέτη τους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση των θερμίδων συνδυαστικά με διαλειμματική νηστεία αποτελεί τη συνταγή για περισσότερα χρόνια ζωής.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ομάδα χώρισε τα πειραματόζωα -αρσενικά ποντίκια στην πλειοψηφία- σε τέσσερις ομάδες σύμφωνα με ειδικά σχεδιασμένα διατροφικά πλάνα:

-Μία ομάδα που μπορούσε να τρέφεται οποτεδήποτε και με οτιδήποτε επιθυμούσαν,

-μια δεύτερη σε διαλλειματική νηστεία -μπορούσαν να καταναλώσουν μια γερή ποσότητα φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα και έπειτα αφαγία, χωρίς μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων,

-δύο ομάδες με 30% λιγότερες θερμίδες κατά την καθημερινή διατροφή, με τη μία σε διαλειμματική νηστεία και την άλλη σε ελεύθερο ωράριο γευμάτων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν καλύτερη συνολικά υγεία για τα ποντίκια σε διαλειμματική νηστεία με ή χωρίς μείωση στην πρόσληψη θερμίδων συγκριτικά με εκείνα του ελεύθερου ωραρίου. Επιπλέον, η κατάσταση του ήπατος στα ποντίκια της πρώτης ομάδας επισφράγισε τον πιο υγιή μεταβολισμό.

Εξάλλου, τα ποντίκια που απλώς κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, εμφάνισαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος, αλλά απεβίωσαν σε νεαρότερη ηλικία, 8 μήνες νωρίτερα από τα ζώα που έτρωγαν λιγότερο και σε συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο. Όπως συμπλήρωσε ο καθηγητής Dudley Lamming, είχαν επιπλέον τη χειρότερη συνολικά υγεία, καταλήγοντας ότι τα φάρμακα ή οι διατροφικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας θα έπρεπε να ακολουθούν το μοτίβο της διαλειμματικής νηστείας και όχι της περικοπής θερμίδων.

Τα ευρήματα αυτά πάντως δεν έτυχαν συνολικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, με μερίδα επιστημόνων να υποστηρίζει ότι δεν βρίσκουν εφαρμογή στους ανθρώπους, εξαιτίας των μεγάλων βιολογικών διαφορών ανθρώπου και ποντικιού. 

Σχετικά Άρθρα