ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια τρόφιμα δεν πλένουμε πριν από το μαγείρεμα

26 Μαΐου 2022, 10:00

images

Όλοι όσοι ασχολούνται με το μαγείρεμα γνωρίζουν ότι η προετοιμασία των τροφίμων πριν από την οποιαδήποτε παρασκευή, πρέπει να ξεκινάει με ένα καλό πλύσιμο. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι κάποια τρόφιμα δεν πρέπει να πλένονται; 

Οι έρευνες και η προσωπική παρατήρηση δείχνουν ότι οι ειδικά οι παλιές νοικοκυρές αρνούνται να το αποδεχτούν, αλλά το κοτόπουλο δεν πρέπει να πλένεται... Μπορούν να το περνούν γύρω με ένα φλόγιστρο ώστε να καίγονται τα υπολείμματα πούπουλου και να απολυμαίνεται, αλλά απαγορεύεται δια ροπάλου να το ξεπλένουμε μέσα στο νεροχύτη και τις λεκάνες διότι προκαλούμε δραματική εξάπλωση των βλαβερών μικροοργανισμών που έχει στην επιφάνειά του.

Μάλιστα οι ειδικοί προτείνουν να φοράμε γάντια που στη συνέχεια θα πετάμε όταν το πιάνουμε ωμό, και να ρίχνουμε χλωρίνη και βραστό νερό στα σημεία που ίσως ακούμπησε έστω και λίγο το ωμό κοτόπουλο όπως είναι ο πάγκος της κουζίνας, κάποια επιφάνεια κοπής, ο νεροχύτης, η βρύση ή τα μαχαίρια. 

Αντιθέτως, μόλις μπει στο φούρνο ή στη κατσαρόλα ή στο τηγάνι και την ψηστιέρα, καίγονται όλοι οι μικροοργανισμοί και γίνεται ένα άκρως υγιεινό τρόφιμο. Με το νερό άλλωστε δεν καθαρίζουν τα μικρόβια κι αυτή την απλή γνώση την έχουμε υπόψη όλοι. 

Ένα άλλο τρόφιμο που δεν πλένεται είναι τα μανιτάρια... Μπορείτε να τα περάσετε με νωπό σφουγγάρι ή ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας ή και να τα ξεφλουδίσετε όπως κάνουν ορισμένοι. Αλλά όχι να τα πλύνετε μέσα σε πολύ νερό ή κάτω από τη βρύση διότι η υφή τους είναι σαν σφουγγάρι. 

Καθώς λοιπόν το μανιτάρι είναι μύκητας και έχει στη σύστασή του 90% νερό, αν του προσθέσετε και άλλο νερό πριν το μαγειρέψετε, δεν θα γίνει ωραίο. Ειδικά δε στο τηγάνι θα πετάει νερά και θα δημιουργήσει προβλήματα... Αν πρέπει οπωσδήποτε να το πλύνετε, αφήστε μετά να στεγνώσει επί 2 ώρες διπλωμένο σε απορροφητικές πετσέτες πιέζοντάς το ελαφρά κάθε λίγο.


Σχετικά Άρθρα