ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια διατροφή ωφελεί περισσότερο; Μείωση ή κατάργηση του κρέατος;

02 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Από το Πανεπιστήμιο της Βόννης έρχεται μία νέα μελέτη που προσπαθεί να απαντήσει σε δύο ερωτήματα για το είδος της διατροφής. Τι να προτιμήσουμε; Μείωση του κρέατος και αύξηση των λαχανικών, φρούτων και ψαριών; Ή να εγκαταλείψουμε δια παντός την κρεατοφαγία και να τρώμε μόνο φυτικές τροφές;

Το αρχικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι Γερμανοί ερευνητές, είναι ότι η επιλογή του μοντέλου διατροφής θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οργανισμού. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης Science of The Total Environment και την υπογράφουν η Δρ Juliana Paris του Center for Development Research (ZEF) στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και οι συνεργάτες της, έλαβε υπόψη τις αγορές τροφίμων στο κρατίδιο της Βεσφαλίας- Ρηνανίας. 

"Συγκρίναμε τα δεδομένα για τρία πιθανά σενάρια: Μια μείωση του κρέατος σύμφωνα με τις οδηγίες της Γερμανικής Ένωσης Διατροφής, μια ροπή προς τη Μεσογειακή Διατροφή με κατανάλωση πολλών ψαριών και θαλασσινών και την πλήρη μεταστροφή στη χορτοφαγία.

Σε όλα τα σενάρια, οι ερευνητές φρόντισαν να υπάρχει ισορροπία θρεπτικών συστατικών και θερμίδων. Κι ενώ όλα τα μοντέλα είχαν υπέρ και κατά, το μοντέλο της αποκλειστικής χορτοφαγίας είχε κι ένα ακόμα πλεονέκτημα. Είχε το μικρότερο αντίκτυπο στη φύση και στα ζώα.

Έτσι μετά από μελέτη και συγκρίσεις, οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι τα δύο μοντέλα που μειώνουν σημαντικά αλλά δεν καταργούν το κρέας, έχουν καλύτερο αντίκτυπο στους περισσότερους ανθρώπους αλλά το μοντέλο της αυστηρής χορτοφαγίας έχει θετικό αντίκτυπο και στον πλανήτη. "Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ακόμα χρειάζεται να βρούμε την ισορροπία", σημείωσε η Δρ Paris.




Σχετικά Άρθρα