ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παιδική παχυσαρκία: Αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά

07 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται, σύμφωνα με μια μελέτη που εξέτασε την παχυσαρκία σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά παχυσαρκίας των παιδιών από το νηπιαγωγείο έως την Ε' Δημοτικού στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Early Childhood Longitudinal Studies και τα συνέκριναν με εκείνα που είχαν συλλεχθεί από παιδιά πριν από 20 χρόνια.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν παιδιά που μπήκαν στο νηπιαγωγείο το 1998 και το 2010 μέχρι την Ε' δημοτικού, εξετάζοντας πολλαπλά σημεία δεδομένων μεταξύ των ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν το βάρος και το ύψος των παιδιών για να προσδιορίσουν το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Μερικά από τα ευρήματα περιλάμβαναν:

-Τα ποσοστά παχυσαρκίας ανάλογα με την ηλικία αυξήθηκαν. Το 1998, σχεδόν το 73% των παιδιών του νηπιαγωγείου είχαν υγιή ΔΜΣ. Αυτό μειώθηκε στο 69% το 2010.

-Το 1998, το 15% των παιδιών που έμπαιναν στο νηπιαγωγείο ήταν υπέρβαρα και το 12% ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκα. Το 2010, σχεδόν το 16% είχε παχυσαρκία.

-Τα μαύρα παιδιά είχαν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, με το 29% αυτών που πήγαν στην Ε' τάξη να εμφανίζουν παχυσαρκία.

-Από το 2010, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας συνέχισαν να αυξάνονται.

Το διάστημα 2017-2019, το ποσοστό παχυσαρκίας για παιδιά ηλικίας 2 έως 19 ετών ήταν 19%. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με υψηλότερο ΔΜΣ ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια σπλαχνικού λίπους και δυσκαμψίας των αρτηριών, και οι δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Υπήρχε επίσης υψηλότερο ποσοστό παιδιών που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 .

Ένας πιθανός λόγος για την αύξηση είναι ότι ο χρόνος μπροστά στην οθόνη διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τα παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών. Μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος χρόνος οθόνης πριν από την πανδημία ήταν 4 ώρες την ημέρα, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε αυξηθεί σε 8 ώρες την ημέρα.

«Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τον κόσμο», είπε η Δρ. Jennifer Franceschelli Hosterman, παθολόγος παιδιατρικής.

«Παίζουν βιντεοπαιχνίδια, ψάχνουν στο YouTube, παίζουν παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας με τους φίλους τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντί για το πιο παραδοσιακό παιχνίδι στην ύπαιθρο», δήλωσε. «Ως αποτέλεσμα, λιγότερα παιδιά λαμβάνουν τα 60 λεπτά της συνιστώμενης σωματικής δραστηριότητας που προτείνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP). 

Η AAP προτείνει στους γονείς να επιδεικνύουν συνέπεια με τα όρια που θέτουν για τον χρόνο επί της οθόνης, να πείθουν τα παιδιά να τηρούν τις συνιστώμενες ώρες ύπνου, να έχουν χώρους χωρίς πολυμέσα και να προγραμματίζουν χρόνο χωρίς πολυμέσα κάθε μέρα».


Σχετικά Άρθρα