Όχι στα υπερβολικά ζεστά ροφήματα
23 Αυγούστου 2025, 09:00

Σύμφωνα με τον VincentHo, αναπληρωτή καθηγητή Γαστρεντερολογίας στο Western SydneyUniversity, υπάρχουν ενδείξεις που συνδέουν την υψηλή θερμοκρασία στα ροφήματα με τον καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου. Το 2016, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινόμησε τα ροφήματα που καταναλώνονται σε θερμοκρασίες άνω των 65 °C ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο». Ο Δρ Ho σε άρθρο του στο The Conversation, αναφέρει ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τη θερμοκρασία του ροφήματος και όχι από το ίδιο το ρόφημα.
Μεγάλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο στην οποία συμμετείχαν μισό εκατομμύριο ενήλικες επιβεβαίωσε τα ευρήματα αυτά καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έπιναν 8 ή περισσότερες κούπες πολύ ζεστό τσάι ή καφέ την ημέρα είχαν σχεδόν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ζεστά ροφήματα.
Αυτό συμβαίνει επειδή η συνεχής κατανάλωση πολύ ζεστών ροφημάτων (και σούπας φυσικά) μπορεί να βλάψει τον ευαίσθητο βλεννογόνο του οισοφάγου, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε βλάβες από την παλινδρόμηση οξέος. Με την πάροδο του χρόνου, τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, κυτταρική βλάβη και, τελικά, καρκίνο.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι κάποιο ρόλο παίζουν επίσης το μέγεθος και η ταχύτητα της κατανάλωσης με τις μεγάλες γουλιές ζεστού καφέ να προκαλούν απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του οισοφάγου, αυξάνοντας έτσι περισσότερο τον κίνδυνο μακροχρόνιας βλάβης.
Η θερμοκρασία παρασκευής του καφέ και του τσαγιού μπορεί να φτάσει κοντά στο σημείο βρασμού (100 °C), ενώ τα ροφήματα που μεταφέρουμε σερβίρονται μερικές φορές σε θερμοκρασία 85-90 °C, ώστε να παραμείνουν ζεστά κατά τη μεταφορά. Πρόκειται για θερμοκρασίες πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας. Αμερικανική μελέτη υπολόγισε ότι η ιδανική θερμοκρασία κατανάλωσης για την ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και γεύσης είναι περίπου 58 °C που είναι αρκετά ζεστή αλλά όχι επικίνδυνη.
Ο ειδικός δίνει τις εξής συμβουλές:
-Περιμένετε πριν πιείτε: Τα ζεστά ροφήματα κρυώνουν φυσικά κατά 10–15 °C μέσα σε 5 λεπτά.
-Ανακατέψτε και φυσήξτε: Αυτό επιταχύνει την ψύξη.
- Αφαιρέστε το καπάκι: Ένας καφές σε πακέτο κρυώνει δύο φορές πιο γρήγορα χωρίς το καπάκι.
- Προσθέστε γάλα ή κρύο νερό: Αυτό βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας.
- Πίνετε μικρές γουλιές: Οι μεγάλες γουλιές σε υψηλές θερμοκρασίες ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Tags: καρκίνος οισοφάγου, καυτά ροφήματα