ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όχι στα πολλά φλυτζάνια καφέ μέσα σε λίγες ώρες

10 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Mελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology είναι η πρώτη παγκοσμίως που κάνει λόγο για το αντίκτυπο της υψηλής κατανάλωσης καφεΐνης σε σύντομο χρονικό διάστημα στη νεφρική αποβολή ασβεστίου, νατρίου και κρεατινίνης σε υγιείς ενήλικες.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μασήσουν τσίχλα με καφεΐνη και ένα αντίστοιχο placebo επί 5 λεπτά κάθε δύο ώρες σε διάστημα 6 ωρών (800 mg συνολικά) για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της καφεΐνης στη ρύθμιση του ασβεστίου. Όπως φάνηκε, οι υψηλές δόσεις καφεΐνης δηλαδή οι 8 κούπες καφέ σε διάστημα 6 ωρών, αύξησαν κατά 77% το ποσοστό του ασβεστίου που αποβάλλεται από τον οργανισμό με την ούρηση!

Η Δρ Hayley Schultz επισημαίνει ότι «η καφεΐνη αποτελεί την πιο διαδεδομένη ψυχοτρόπα ουσία παγκοσμίως, με το 80% των ενηλίκων να καταναλώνει τουλάχιστον ένα καφεϊνούχο ποτό την ημέρα». Όπως εξηγεί, "καταναλώνεται από ανθρώπους κάθε επαγγέλματος και ηλικίας –ακόμα και εφήβους– για να ξεκινούν την ημέρα τους και να παραμένουν σε διέγερση ωστόσο, αυτό που περνά απαρατήρητο, είναι οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης καφεΐνης".

Η μέση ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης ανέρχεται στα 200 mg περίπου την ημέρα (δύο κούπες καφές). Η μεγάλη υπέρβαση αυτού του ορίου αποδεικνύεται επικίνδυνη, ιδίως για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι έφηβοι που τα οστά τους βρίσκονται ακόμα σε ανάπτυξη, οι επαγγελματίες αθλητές που την καταναλώνουν για καλύτερες επιδόσεις, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα λόγω των ορμονικών μεταβολών και δεν λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα, οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες καθώς και στρατιωτικοί που χρειάζεται να μένουν ξάγρυπνοι.



Σχετικά Άρθρα