ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όχι μόνον η ζάχαρη αλλά και τα υπόλοιπα γλυκαντικά μπορούν να βλάψουν την καρδιά μας

31 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Τα κάθε λογής ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από το NutriNet-Santé για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και της κατανάλωσης ποτών και ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά. Για τον λόγο αυτό συμπεριλήφθηκαν αρχεία από 104.760 συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώνουν τρία διατροφικά ημερολόγια 24 ωρών κάθε έξι μήνες. Τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά προσδιορίστηκαν ως εκείνα που περιείχαν μη θρεπτικά γλυκαντικά, ενώ στη κατηγορία των σακχαρούχων ροφημάτων ανήκαν όλα τα ροφήματα που περιείχαν από 5% και άνω ζάχαρη. Για κάθε κατηγορία ροφημάτων, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν στις κατηγορίες της μηδενικής κατανάλωσης, χαμηλής και υψηλής κατανάλωσης.

Εξαιρώντας τα πρώτα τρία χρόνια της παρακολούθησης, βρέθηκε ότι οι 1.379 συμμετέχοντες υπέστησαν το πρώτο περιστατικό καρδιαγγειακής πάθησης. Συγκριτικά με τους συμμετέχοντες της κατηγορίας μηδενικής κατανάλωσης, όσοι κατανάλωναν σε υψηλές ποσότητες σακχαρούχα ροφήματα και ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του πρώτου περιστατικού καρδιαγγειακής πάθησης, μετά και την προσαρμογή σε ένα μεγάλος εύρος υποκείμενων παραγόντων.

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ο Δρ. Eloi Chazelas από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τονίζει ότι η εργασία αυτή μπορεί να έχει περαιτέρω ρυθμιστικές επιπτώσεις. «Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να μην είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο των σακχαρούχων ροφημάτων και τα δεδομένα αυτά παρέχουν πρόσθετα επιχειρήματα για τη διεξαγωγή διαλόγου σχετικά με τη φορολογία, τις ετικέτες και τη νομοθεσία γύρω από τα σακχαρούχα ποτά και τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά», σημειώνει καταληκτικά ο Δρ. Chazelas.


Σχετικά Άρθρα