Όσοι πίνουν καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ηπατικών παθήσεων
29 September 2025, 10:00

Εκτενής νέα ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Biochemical Pharmacology οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία και στην αποκατάσταση της υγείας του ήπατος, αναστέλλοντας τη φλεγμονή. Οι ερευνητές συζητούν εδώ και χρόνια το ενδεχόμενο ένα ισχυρό μείγμα βιοδραστικών ενώσεων του καφέ να έχει την ικανότητα να μειώνει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου. Θεωρούν ότι η κατανάλωσή του επιβραδύνει την εξέλιξη της ηπατικής νόσου σε ίνωση, κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.
Στόχος της ανασκόπησης είναι να εξηγήσει πώς αυτές οι ενώσεις βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του ήπατος, περιγράφοντας ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και αντιινωτικών επιδράσεων από την κατανάλωση καφέ. O καφές φαίνεται επίσης να συμβάλλει στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του εντέρου, ακόμη και να μετριάζει τις επιγενετικές επιδράσεις που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του ήπατος.
Η ανάλυση μιας τόσο μεγάλης συλλογής δεδομένων στην ανασκόπηση επιβεβαίωσε προηγούμενες ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης αρκετών σημαντικών ηπατικών παθήσεων.
Για άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C, για παράδειγμα, η κατανάλωση καφέ φάνηκε και πάλι να σχετίζεται αντίστροφα με τη σοβαρότητα της ηπατικής βλάβης.
Τα άτομα με ηπατίτιδα C που έπιναν καφέ καθημερινά παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά εξέλιξης σε ίνωση και κίρρωση. Όσοι έπιναν 2 φλιτζάνια την ημέρα είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο μπορεί συχνά να συμβεί στην ηπατίτιδα C.
Στην ανασκόπηση αναφέρθηκαν επίσης συσχετίσεις μεταξύ του καφέ και της μειωμένης σοβαρότητας για δύο κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζονται με το ήπαρ. Η αλκοολική ηπατική νόσος είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Η βλάβη που προκαλεί στο ήπαρ σχετίζεται με την παρουσία ηπατικών ενζύμων AST, GGT και ALT. Τα άτομα που πίνουν τακτικά καφέ έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ενζύμων.
Η στεατωτική ηπατική νόσος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία είναι η πιο κοινή χρόνια ηπατική νόσος παγκοσμίως. Η ανασκόπηση ανέφερε ότι τα άτομα που έπιναν καφέ τακτικά είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολική δυσλειτουργία από όσους δεν έπιναν.
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ο καφές μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο ως μια απλή και βιώσιμη διατροφική παρέμβαση για άτομα με ηπατική νόσο, ειδικά όταν εξετάζεται στο πλαίσιο άλλων τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής.
Ωστόσο, η αναγνώριση από την ανασκόπηση μοριακών οδών που σχετίζονται με τον καφέ, υποστηρίζουν οι συγγραφείς της, θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους έρευνας για τους τύπους τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών. Επισημαίνουν επίσης ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα για την εξαγωγή περισσότερων συμπερασμάτων για κλινικούς σκοπούς.
Tags: ήπαρ, ήπαρ και διατροφή, Ηπατίτιδα, ηπατίτιδα c, Καφές, Καφές και υγεία