ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι πολυβιταμίνες μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απώλειας μνήμης

29 Μαΐου 2023, 09:00

images

Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της φυσιολογικής φθοράς που συνοδεύει τη γήρανση, ανέφεραν ερευνητές. Η ανάλυση δεδομένων περισσότερων από 3.500 συμμετεχόντων έδειξε ότι, όσοι έπαιρναν καθημερινά ένα χάπι για μια περίοδο 3 ετών, είχαν καλύτερη μνήμη από εκείνους που έλαβαν θεραπεία με εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Για τη νέα μελέτη, ο Adam Brickman, καθηγητής νευροψυχολογίας στο Vagelos College of Physicians and Surgeons στο Πανεπιστήμιο Columbia,  και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν ένα υποσύνολο 3.562 ατόμων από τη μεγαλύτερη δοκιμή, στα οποία ανατέθηκε τυχαία να λάβουν μια πολυβιταμίνη ή ένα εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα νέο διαδικτυακό τεστ για να αξιολογήσουν τις αναμνήσεις των συμμετεχόντων στην αρχή της μελέτης, στο πρώτο και στο τρίτο έτος.

Σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, οι άνδρες και οι γυναίκες που έπαιρναν καθημερινή πολυβιταμίνη τα πήγαν σημαντικά καλύτερα στο τεστ μνήμης, το οποίο αξιολόγησε την ικανότητα ενός ατόμου να αναπαράγει αμέσως μια λίστα λέξεων μετά την ανάγνωση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πολυβιταμινούχα παρέμβαση, βελτίωσε την απόδοση της μνήμης κατά 3,1 χρόνια σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Είναι η δεύτερη μεγάλη μελέτη που ανακαλύπτει ένα γνωστικό όφελος από τη λήψη των πολυβιταμινών. Πέρυσι, μια άλλη δοκιμή, η COSMOS-Mind, διαπίστωσε ότι οι καθημερινές πολυβιταμίνες συσχετίστηκαν με 60% επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης παγκοσμίως. Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα από ένα υποσύνολο συμμετεχόντων στο COSMOS.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ερευνητές να αποτυγχάνουν να αναπαράγουν τα αποτελέσματα «μεγάλων φανταχτερών μελετών», είπε ο Brickman. «Έχουμε μια σαφή αντιγραφή της επίδρασης των πολυβιταμινών στη γνωστική λειτουργία. Αυτό μας προσφέρει πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα δεδομένα».

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη ποιο συστατικό στις πολυβιταμίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν βιταμίνες Α, C, Β και ψευδάργυρο, μπορεί να επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία. «Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό», είπε ο επιδημιολόγος Howard Sesso, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τέλος, δεν είναι επίσης σαφές εάν αυτά τα αποτελέσματα θα ήταν ορατά με άλλες μάρκες πολυβιταμινών.



Σχετικά Άρθρα