ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι "καλοί" υδατάνθρακες ωφελούν τη γυναικεία καρδιά

20 Οκτωβρίου 2021, 16:00

images

Mελέτη από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας που δημοσιεύθηκε στη British Medical Journal, αναφέρει ότι η αύξηση στην πρόσληψη «καλών» υδατανθράκων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Όπως εξηγεί η διευθύντρια του βρετανικού οργανισμού Heart Foundation, Eithne Cahill, υδατάνθρακες καλής ποιότητας υπάρχουν μέσα σε τρόφιμα όπως είναι τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης όπως είναι τα δημητριακά και το "μαύρο" ψωμί, σε αντίθεση με όσους υδατάνθρακες περιέχονται στο λευκό ψωμί, στα μπισκότα, τα κέικ ή γλυκά και αλλού, οι οποίοι πρέπει να αποφεύγονται.

Η έρευνα προσφέρεται για νέες διατροφικές κατευθύνσεις προς τις γυναίκες, δεδομένου ότι η κακή διατροφή αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο τόσο ως ανεξάρτητος παράγοντας, όσο και προωθώντας άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μία μέτρια πρόσληψη υδατανθράκων 41%-44% επί του συνόλου της διατροφής, συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου έναντι μικρότερης πρόσληψης (37%) καθώς και λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης, διαβήτη και παχυσαρκίας. Η πρόσληψη των υδατανθράκων δεν παρουσίασε συνάφεια με θνησιμότητα από κάθε αίτιο.

Σύμφωνα με την Eithne Cahill, η υγιεινή διατροφή βασίζεται σε ένα συνδυασμό τροφών και όχι σε ένα μόνο θρεπτικό συστατικό ή τρόφιμο. «Εντάξετε στο διατροφικό πρόγραμμά σας πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης, τρόφιμα με καλά λιπαρά όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, ελιές και ελαιόλαδο, καθώς και μια ποικιλία υγιεινών πρωτεϊνών, ιδιαίτερα από θαλασσινά, φασόλια και φακές, αυγά και γαλακτοκομικά», καταλήγει.


Σχετικά Άρθρα