ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να τρώνε πρωτεϊνούχα τρόφιμα

28 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Ερευνητές από το National Institutes for Quantum Science and Technology ανακοίνωσαν ότι η πρόσληψη αρκετής πρωτεΐνης από τους ηλικιωμένους, συντελεί στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας αλλά και Νόσου Αλτσχάιμερ.

Ειδικά ένα αμινοξύ (πρόκειται για τις ουσίες που συνθέτουν τις πρωτεΐνες) προλαμβάνει το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων, βοηθά στην επικοινωνία των νευρώνων μεταξύ τους και μειώνει τις φλεγμονές. Πρόκειται για το Amino LP7 που τελικά κρατάει τον εγκέφαλο υγιή και σώζει από την άνοια. 

Ο Δρ Makoto Higuchi από το National Institutes for Quantum Sciences and Technology,  είναι ένας από τους επικεφαλής της μελέτης. Όπως σχολίασε, "στους ηλικιωμένους η χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών από τη διατροφή, συνδέεται ξεκάθαρα με τη μειωμένη αντίληψη και την εμφάνιση άνοιας".

Κατά την έρευνα μελέτησαν την επίδραση των αμινοξέων στη δίαιτα ποντικών που είχαν Νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό που διαπίστωσαν, ήταν ότι τα πειραματόζωα που δεν έτρωγαν πρωτεϊνούχες τροφές όχι μόνο είχαν πιο γρήγορη επιδείνωση στην ασθένειά τους, αλλά είχαν και σημάδια κακής εγκεφαλικής λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα. Όταν τους χορήγησαν συμπληρώματα διατροφής που περιείχαν το αμινοξύ Amino LP7 είδαν σε κάποια ακόμη και πλήρη επαναφορά στην καλή λειτουργικότητα του εγκεφάλου! 

Στη συνέχεια έδωσαν συμπληρώματα διατροφής με το συγκεκριμένο αμινοξύ σε ηλικιωμένους ανθρώπους χωρίς σοβαρό πρόβλημα αλλά με μια φυσιολογική εγκεφαλική εκφύλιση λόγω ηλικίας. Και παρατήρησαν και σε αυτούς σημαντική βελτίωση των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Κατέληξαν ως εκ τούτου στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σοβαρός συσχετισμός μεταξύ διατροφής και άνοιας και σκοπεύουν να διεξάγουν μελλοντικά και άλλες, συμπληρωματικές έρευνες για να το επιβεβαιώσουν.

Σχετικά Άρθρα