ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οφέλη από την αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης

06 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Η κατανάλωση ποικιλίας θρεπτικών τροφών είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευεξία μας. Η σύνθεση της διατροφής μας θα επηρεάσει πολλούς τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ενός υγιούς βάρους. Μάλιστα, η πρωτεΐνη είναι ένα κρίσιμο συστατικό της δίαιτας.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρωτεΐνης στη διατροφή μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα απώλειας βάρους. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές τροφίμων και να μειώσει την απώλεια άλιπης μάζας σώματος.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν πώς «η αλλαγή στην επιλεγόμενη πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια του θερμιδικού περιορισμού (CR) αλλάζει την ποιότητα της διατροφής και την άλιπη μάζα σώματος (LBM).»

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα συγκεντρωμένα από πολλαπλές δοκιμές και συμπεριέλαβε συμμετέχοντες που πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 207 ενήλικες πριν και κατά την εξάμηνη δίαιτα που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες, για τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Όλοι τους πέρασαν από μια παρεμβατική περίοδο απώλειας βάρους διάρκειας έξι έως δώδεκα μηνών, έχοντας εβδομαδιαίες συμβουλευτικές συνεδρίες για τις πρώτες οκτώ εβδομάδες και επισκέψεις παρακολούθησης με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τόσο τη σύσταση του σώματος μέσω ακτινών Χ διπλής ενέργειας, όσο και τη διατροφική πρόσληψη. Εξέτασαν επίσης συστατικά όπως οι πηγές πρωτεΐνης και η ποιότητα της διατροφής. Με βάση τα δεδομένα πρόσληψης, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: χαμηλότερη και υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης.

Η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sue Shapses, καθηγήτρια στο τμήμα Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick, δήλωσε : «Σε αυτόν τον σχεδιασμό της μελέτης, χωρίσαμε τους συμμετέχοντες στη μέση με βάση την ποσότητα πρωτεΐνης που κατανάλωναν κατά τους 6 μήνες απώλειας βάρους".

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση του βάρους ήταν παρόμοια και για τις δύο ομάδες. Ωστόσο, μεταξύ της ομάδας υψηλής πρόσληψης πρωτεΐνης, υπήρξε λιγότερη απώλεια άλιπης μάζας σώματος. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έκαναν επίσης περισσότερες υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως αυξημένη πρόσληψη πράσινων λαχανικών και μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών και πρόσθετης ζάχαρης.

Η καθηγήτρια Shapses εξήγησε:

«Μια ωραία πτυχή αυτής της μελέτης είναι ότι, ενώ όλα τα άτομα έλαβαν οδηγίες να καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη και να ακολουθούν υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της δοκιμής μείωσης βάρους, ήταν απροσδόκητο ότι, όσοι έλαβαν λιγότερη πρωτεΐνη, είχαν λιγότερα επιθυμητά αποτελέσματα».



Σχετικά Άρθρα