ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καφές μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξει ο άνδρας καρκίνο του προστάτη

25 Ιανουαρίου 2021, 10:00

images

Μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη φαίνεται ότι έχουν όσοι καταναλώνουν αρκετό καφέ μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open (British Medical Association). 

Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί κατά καιρούς με χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, του εντέρου και του μαστού, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχαν υπάρξει καταληκτικά στοιχεία για τον πιθανό ρόλο της στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Προκειμένου, λοιπόν, να επεκτείνουν τις γνώσεις τους πάνω στο θέμα, οι επιστήμονες εξέτασαν ερευνητικές βάσεις δεδομένων από σχετικές μελέτες που είχαν δημοσιευθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020.

Συγκέντρωσαν στοιχεία για τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη ανάλογα με την υψηλότερη και τη χαμηλότερη κατανάλωση καφέ, αλλά και τον κίνδυνο που σχετίζεται με μία επιπλέον κούπα ημερησίως. Το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης κυμαινόταν από τις δύο μέχρι και τις εννιά κούπες ανά ημέρα, ενώ το χαμηλότερο κυμαινόταν από τη μηδενική κατανάλωση έως τις δύο κούπες ανά ημέρα.

Σημειώνεται ότι στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν μελέτες από τη Βόρεια Αμερική (7), την Ευρώπη (7) και την Ιαπωνία (2) στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες (1.081.586), εκ των οποίων οι 57,732 ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη.

Όπως αποδείχθηκε, συγκριτικά με τη χαμηλότερη κατηγορία κατανάλωσης καφέ, η υψηλότερη κατηγορία σχετιζόταν με μείωση στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 9%, ενώ η κάθε επιπλέον κούπα καφέ σχετιζόταν με μείωση κατά 1%.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Χρειάζεται, πάντως, περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών και των δραστικών ενώσεων στον καφέ. Εάν ο συσχετισμός αποδειχθεί περαιτέρω ότι έχει αιτιώδη επίδραση, οι άνδρες μπορεί να ενθαρρυνθούν να αυξήσουν την κατανάλωση καφέ για να μειώσουν δυνητικά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Σχετικά Άρθρα