ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα δεδομένα για την σχέση διατροφής και υγείας με πρωταγωνιστή τα χαρούπια

03 Αυγούστου 2020, 10:00

images

Το έτρωγαν κατά κόρον παλαιότερες γενεές καθώς ήταν μια φθηνή πηγή θρεπτικών συστατικών. Τα "φτωχά" χαρούπια όμως έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο ως μια αποδεδειγμένα πολύ θρεπτική τροφή. 

Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οφείλονται στη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και τανίνες.

Μάλιστα έχουν εντοπιστεί έξι τουλάχιστον αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες δρουν προστατευτικά σε όλα τα κύτταρα, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα και αντικαρκινική δράση!

Επίσης τα χαρούπια είναι πλούσια σε ασβέστιο και αν και είναι γλυκά, περιέχουν 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα καθώς περιέχουν σάκχαρα σε μεγάλη αναλογία (50%), από τα οποία το 30% είναι σταφυλοσάκχαρο.

Από την άλλη πλευρά περιέχουν βιταμίνες της ομάδας Β και β-κατορένιο, μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο) και ιχνοστοιχεία (σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο).

Οι τανίνες, ινώδεις ουσίες όπως η λιγνίνη που επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερόλη, έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείται κατά του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Και βέβαια είναι πλούσια σε ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και καταπραΰνουν το στομάχι.

Δεν περιέχουν γλουτένη, και ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι πολύ χαμηλός βοηθώντας στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Δεν περιέχουν καφεΐνη και είναι απόλυτα κατάλληλα για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

Τέλος, τα χαρούπια συμβάλλουν στη θεραπεία του άσθματος και απαλύνουν το βήχα και το κρυολόγημα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως βάση για πάρα πολλά σιρόπια και φαρμακευτικά σκευάσματα. Στην περίπτωση που κάνουμε δίαιτα, είναι ιδανικά, αφού περιέχουν λίγα λιπαρά.

Σύμφωνα με τους παλαιότερους, το χαρούπι βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο και του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Σε αντίθεση με τη σοκολάτα, δεν επιδεινώνει συμπτώματα του στρες όπως το άγχος, η ρηχή αναπνοή και οι αρρυθμίες.

ΠΗΓΗ

"Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα"

, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ

Σχετικά Άρθρα