ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μείωση του λίπους στο ήπαρ με την κατάλληλη διατροφή

21 Ιανουαρίου 2021, 10:00

images

Η χορτοφαγική μεσογειακή διατροφή μειώνει το λίπος μέσα στο ήπαρ περισσότερο από άλλα είδη υγιεινής διατροφής και περιορίζει στο μισό τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Αυτό φάνηκε σε μακροχρόνια κλινική δοκιμή παρεμβάσεων υπό την καθοδήγηση ερευνητών του Ben-Gurion University of the Negev (BGU) και διεθνή ομάδα επιστημόνων. Τα ευρήματα της δοκιμής δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Gut.

«Η ερευνητική μας ομάδα και άλλοι επιστήμονες τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αποδείξει μέσω αυστηρών τυχαιοποιημένων δοκιμών ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η πιο υγιεινή. Τώρα, βελτιώσαμε αυτή τη διατροφή και ανακαλύψαμε στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν δραστικές αλλαγές στο ηπατικό λίπος και άλλους σημαντικούς παράγοντες υγείας», επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια, Iris Shai, επιδημιολόγος στο BGU και αναπληρώτρια λέκτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος επηρεάζει 25-30% των ανθρώπων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Μπορεί κάποια ποσότητα λίπους να θεωρείται φυσιολογική στο ήπαρ, αλλά το υπερβολικό λίπος (άνω του 5%) οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς και μειωμένη ποικιλία του εντερικού μικροβιώματος και μικροβιακή ανισορροπία. Καθώς κανένα φάρμακο δεν είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμο για τη θεραπεία του λιπώδους ήπατος, η μόνη παρέμβαση είναι η απώλεια βάρους και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η διατροφική-MRI κλινική δοκιμή (με το όνομα “Direct-Plus”) είναι η πρώτη που αναπτύσσει και εξετάζει ένα νέο είδος μεσογειακής διατροφής με βάση τα πράσινα τρόφιμα. Η τροποποιημένη αυτή μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά, περιλαμβάνει ημερήσια πρόσληψη καρυδιών (28 γρ) και λιγότερο επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας. Επίσης, είναι εμπλουτισμένη με πράσινα συστατικά, υψηλή σε πολυφαινόλες, μεταξύ των οποίων τρεις έως τέσσερις κούπες πράσινου τσαγιού/ημέρα και 100 γρ. του φυτού Mankai σε μορφή ροφήματος, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιοδιαθέσιμες πρωτεΐνες, σίδηρο, B12, βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες.

«Η αντιμετώπιση αυτής της κοινής ηπατικής διαταραχής μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής μπορεί να προωθήσει μια πιο αποτελεσματική διατροφική στρατηγική. Αυτή η κλινική δοκιμή αναδεικνύει ένα αποτελεσματικό διατροφικό εργαλείο για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, πέρα από την απώλεια βάρους», εξηγεί ο Δρ. Anat Yaskolka-Meir, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Η 18μηνη δοκιμή περιελάμβανε 294 εργαζόμενους άνω των 50 ετών με κοιλιακή παχυσαρκία, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες, αυτή της γενικά υγιεινής διατροφής, της μεσογειακής διατροφής και της πράσινης μεσογειακής διατροφής. Εκτός από τη διατροφή, σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης με δωρεάν συνδρομή σε γυμναστήριο, ενώ υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις MRI για να ποσοτικοποιηθεί η ακριβής αναλογία του πλεονάζοντος ενδοηπατικού λίπους πριν και μετά τη δοκιμή.


Σχετικά Άρθρα