ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεγάλη η διατροφική αξία στο νόστιμο πεπόνι

02 Ιουνίου 2020, 10:00

images

Όταν μας τύχει να είναι γλυκό και αρωματικό, αποτελεί μια σπουδαία λιχουδιά συνδεδεμένη με το καλοκαίρι και την ζέστη. Το πεπόνι όμως είναι κι ένα πολύ υγιεινό φρούτο με μεγάλη διατροφική αξία.

Το φρούτο αυτό με καταγωγή από την Ασία, καλλιεργείται πολύ εύκολα σε διάφορα κλίματα και είναι συγγενές με το καρπούζι και το αγγούρι. Πλούσιο σε βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Α, αλλά και ιχνοστοιχεία, αποτελεί ιδανική λύση για μικρούς και μεγάλους.

Ειδικά η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α προσδίδει στο πεπόνι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην υγεία των ματιών και σε ένα υγιές δέρμα. Από την άλλη πλευρά, η βιταμίνη C είναι επίσης αντιοξειδωτική και συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από μολυσματικούς παράγοντες, αντιμετωπίζει τις ελεύθερες ρίζες, και βοηθάει στην διατήρηση καλών επιπέδων του κολλαγόνου προστατεύοντας το δέρμα και τα μαλλιά.
Ενώ οι βιταμίνες συμπλέγματος Β βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρήσει και να δημιουργήσει νευροδιαβιβαστές προστατεύοντας από νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Κατά τα άλλα, το πεπόνι διαθέτει καλή συγκέντρωση σε κάλιο που βοηθά στην καλή καρδιακή λειτουργία και ρυθμίζει την πίεση, έχει όπως όλα τα φρούτα πολύ νερό που βοηθά στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος αλλά όχι μόνο...

Το πεπόνι συνίσταται και σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας καθώς περιέχει πολλές φυτικές ίνες και ταυτόχρονα με την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό προωθεί την καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.

Αν δεν έχετε πρόβλημα με το σάκχαρό σας λοιπόν, οπότε πρέπει αν τρώτε με προσοχή όλα τα φρούτα, καταναλώστε άφθονο πεπόνι αυτό το καλοκαίρι και χαρείτε τις ευεργετικές επιδράσεις του σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα