ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μανταρίνια για ωραία γεύση και καλή υγεία τους χειμερινούς μήνες

03 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Γνωρίζουμε ότι πριν από 3.000 χρόνια στην Κίνα οι άνθρωποι καλλιεργούσαν μανταρινιές ενώ για να μάθουν οι ...δυτικοί το υπέροχο αυτό φρούτο έπρεπε να περιμένουμε να φθάνει στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική μόλις το 1830 (19ο αιώνα μ.Χ). Στην Ελλάδα τα έφερε από την Μάλτα ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν και έκτοτε καλλιεργήθηκαν κυρίως στην Κρήτη και τη Χίο. Αυτό που δεν γνωρίζαμε πριν από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ήταν ότι τα μανταρίνια είναι μία άκρως υγιεινή τροφή με προστατευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα μανταρίνια είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και καροτένιου (εξού και το πορτοκαλί τους χρώμα) και συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και των οστών ωφελώντας ταυτόχρονα και τα μάτια μας. Όπως είναι γνωστό, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην επούλωση των πληγών έχοντας ταυτόχρονα και φωτοπροστατευτική δράση χάρη στο β-καροτένιο.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τα μανταρίνια παρέχουν στον άνθρωπο το 80% των ημερήσιων αναγκών του σε  βιταμίνη C, που μαζί με τα φλαβονοειδή που περιέχουν, αναστέλλουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.

Περιέχουν επίσης νιασίνη, φολικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.  Σύμφωνα μάλιστα με δύο Ιαπωνικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν το 2006, η κατανάλωση μανταρινιών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη τύπου 2.

Τα μανταρίνια τρώγονται ως φρέσκο φρούτο και χυμός, ως μαρμελάδα, ως συστατικό σε κέικ και μπισκότα, ως συστατικό σε πράσινες σαλάτες, σε βινεγκρέτ (ωμή σάλτσα με βάση το ελαιόλαδο) και όπου αλλού ταιριάζει στον καθένα που μαγειρεύει με φαντασία. 


Σχετικά Άρθρα