ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λίγα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο νεφρικής βλάβης

29 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Η καφεΐνη, το πιο γνωστό συστατικό του καφέ, ασκεί θετική επίδραση στη λειτουργία των νεφρών με αποτέλεσμα η καθημερινή κατανάλωση καφέ να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Πρόσφατα, ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στην οξεία νεφρική βλάβη, η οποία αντιπροσωπεύει ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας -περίπου 0,25% του γενικού πληθυσμού-, το οποίο αυξάνεται στο 18% μεταξύ των ατόμων που νοσηλεύονται ετησίως.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 14.207 ενήλικες ηλικίας 45-64 ετών από τη Μελέτη για τον Κίνδυνο Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες (ARIC). Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατανάλωση καφέ των συμμετεχόντων κατά την πρώτη τους επίσκεψη μέσω ενός ερωτηματολογίου. 

Συνολικά βρήκαν ότι:

Το 27% δεν ήπιε ποτέ καφέ.

Το 14% έπινε λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα.

Το 19% έπινε 1 φλιτζάνι την ημέρα.

Το 23% έπινε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.

Το 17% έπινε περισσότερα από 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Για να ορίσουν την οξεία νεφρική βλάβη, οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένου ενός κώδικα Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων που υποδεικνύει οξεία νεφρική βλάβη (ΟΝΒ) σε μια διάμεση περίοδο παρακολούθησης 24 ετών. Σημείωσαν 1.694 περιπτώσεις ΟΝΒ κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Μετά από προσαρμογή στους δημογραφικούς παράγοντες, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ΟΝΒ σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν το ρόφημα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν περαιτέρω μια αναλογική σχέση μεταξύ της ΟΝΒ και της πρόσληψης καφέ, με όσους καταναλώνουν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα να αντιμετωπίζουν την πιο σημαντική μείωση του κινδύνου. Στη μελέτη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να είναι αποτέλεσμα βιοδραστικών ενώσεων στον καφέ που βελτιώνουν την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου στους νεφρούς.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να αξιολογήσουν περαιτέρω τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που διέπουν τις δυνητικά προστατευτικές επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ σε μεγαλύτερες και διαρκέστερες μελέτες.


Σχετικά Άρθρα