ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λαχανικά ως "όπλα" κατά του καρκίνου

09 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Βιοδραστικές ενώσεις που περιέχονται σε λαχανικά, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το ''κλειδί'' για την καταπολέμηση του καρκίνου. Συγκεκριμένα, λαχανικά, όπως οι πατάτες θα μπορούσαν κάποια μέρα να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο, σύμφωνα με μελέτη που ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz στην Πολωνία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers of Pharmacology.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν κάποιες βιοδραστικές ενώσεις που ονομάζονται γλυκοαλκαλοειδή και το πώς αυτές μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου.

Οι βιοδραστικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες που απαντώνται στα φρούτα και τα λαχανικά και μπορούν να προωθήσουν την υγεία. Τα γλυκοαλκαλοειδή βρίσκονται σε στρυχνοειδή φυτά, συμπεριλαμβανομένων της ντομάτας, της μελιτζάνας και των πατατών.

Τα στρυχνοειδή φυτά παράγουν αλκαλοειδή ως άμυνα ενάντια στα φυτοφάγα ζώα. Μερικά από αυτά είναι τοξικά. Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι, εάν μπορούν να βρουν μια ασφαλή και θεραπευτική δοσολογία, θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετατρέψουν ένα δηλητήριο σε φάρμακο.

Οι επιστήμονες στην πρόσφατη μελέτη εξέτασαν συγκεκριμένα πέντε αλκαλοειδή και πώς θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του καρκίνου:

Σολανίνη – θα μπορούσε να εμποδίσει τις δυνητικά καρκινογόνες χημικές να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες στο σώμα

Χακονίνη - έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θα μπορούσε ενδεχομένως να θεραπεύσει τη σήψη

Σολασονίνη – μπορεί να αποτρέψει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων του ήπατος και να λειτουργήσει ως συμπληρωματική θεραπεία κατά την καταπολέμηση της ανεκτικότητας στα φάρμακα για τον καρκίνο

Σολαμαργίνη - πιστεύεται ότι επιτίθεται στα καρκινικά βλαστικά κύτταρα

Τοματίνη - υποστηρίζει τη ρύθμιση των κυτταρικών κύκλων του σώματος και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Η Magdalena Winkiel, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, προτείνει ότι, εάν τα γλυκοαλκαλοειδή δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα τρέχοντα αντικαρκινικά φάρμακα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως συνδυαστική θεραπεία που μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων θεραπειών.

Επιπλέον, τα γλυκοαλκαλοειδή μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι τοξικά και δεν υπάρχει κίνδυνος να βλάψουν το DNA ή να προκαλέσουν μελλοντικούς όγκους.

Θα χρειαστεί μια λεπτομερής κατανόηση των ιδιοτήτων των γλυκοαλκαλοειδών για την περαιτέρω αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν τα οφέλη της κατανάλωσης φυτικών τροφών για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, αλλά λίγα πειστικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις συγκεκριμένων ενώσεων ή συγκεκριμένων τροφίμων», δήλωσε καταληκτικά η Cooperstone.


Σχετικά Άρθρα