ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κεράσια: Το φρούτο που όλοι αγαπούν

05 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Τι να πει κάποιος για τα κεράσια; Είναι γλυκά, υγιεινά, πολυβιταμινούχα, μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή σε μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού ή παγωτό, και ομορφαίνουν το τραπέζι με τις υπέροχες αποχρώσεις ανοιχτού κόκκινου, ως σκούρου μπορντό χρώματος που έχουν ανάλογα με την ποικιλία και τη φάση ωρίμανσης...

Βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χολίνη, κάλιο και άλλα μέταλλα όπως χαλκός, μαγνήσιο και μαγγάνιο είναι μερικά μόνο από τα θρεπτικά συστατικά τους. Τα κεράσια, όπως όλα τα φρούτα, είναι ταυτόχρονα καλή πηγή φυτικών ινών ενώ δίνουν λίγες θερμίδες... Συγκεκριμένα αποδίδουν 50 με 60 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια ανάλογα με την ποικιλία.

Εξάλλου, τα κεράσια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, που είναι φωτοχημικές ουσίες οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση των κυτταρικών βλαβών και στη μείωση της φλεγμονής γενικά στον οργανισμό.

Ως εκ τούτου, έχουν έντονες αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις στον οργανισμό μας ενώ μπορούν να καταναλωθούν και από άτομα με διαβήτη αρκεί να προτιμήσουν αυτά που είναι πιο ξινά.

Σε έρευνα που έγινε το 2021 αποδείχτηκε μάλιστα ότι τα κεράσια μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας περιορίζοντας τις φλεγμονές στις αρθρώσεις και καταστέλλοντας "ένοχες" πρωτεΐνες. 

Πρόκειται δηλαδή για μια άκρως υγιεινή επιλογή φρούτου για μικρούς και μεγάλους που αυτή την περίοδο του έτους έχουμε όλοι την πολυτέλεια να απολαύσουμε.

Σχετικά Άρθρα