ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρύδια για υγιή καρδιά: Η επίδραση στο έντερο μπορεί να είναι καθοριστική

01 Απριλίου 2023, 09:00

images

Ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ορισμένες τροφές βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, υπάρχουν πολλά ερωτήματα, όπως το πώς συμβαίνει αυτό ή ποιες άλλες τροφές υπάρχουν που μπορεί να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ερευνητές από το Texas Tech University στο Lubbock και το Juniata College στο Huntingdon, PA, μελέτησαν πώς τα καρύδια μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά και αν το όφελος αυτό σχετίζεται με το έντερο. Διεξήγαγαν τη μελέτη τους αναλύοντας τη γενετική έκφραση των μικροβίων σε συμμετέχοντες που, είτε ακολουθούσαν μια δίαιτα με καρύδια, είτε όχι.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Discover DMB, το οποίο είναι η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 42 συμμετέχοντες γι' αυτή τη μελέτη, τους οποίους χώρισαν σε ομάδες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Μετά τη συλλογή δειγμάτων κοπράνων, διεξήγαγαν γενετική ανάλυση της μικροχλωρίδας του εντέρου και κατάφεραν να προσδιορίσουν εάν υπήρχαν υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων σε κάθε ομάδα συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές βρήκαν υψηλότερα επίπεδα βακτηριδίων Gordonibacter στην ομάδα των συμμετεχόντων που ακολουθούσαν δίαιτα με καρύδια. Αυτό το βακτήριο είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό των φυτικών ενώσεων. Οι μελετητές ανακάλυψαν επίσης υψηλότερα επίπεδα γονιδιακής έκφρασης σε μονοπάτια που εμπλέκονται με το αμινοξύ L-αργινίνη στην ίδια ομάδα. Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό επειδή τα άτομα με χαμηλά επίπεδα αργινίνης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είδαν βελτιώσεις στις τιμές του δείκτη δυσβίωσης - την αναλογία ζημιογόνων βακτηρίων προς τα ωφέλιμα βακτήρια - αφού ακολούθησαν τη δίαιτά τους για 6 εβδομάδες.

Ενώ η ομάδα συμμετεχόντων για τη μελέτη ήταν μικρή, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν τη δυνατότητα βελτίωσης του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο μέσω διατροφικών αλλαγών που επηρεάζουν το έντερο.

Η Mansi Chandra, προπτυχιακή ερευνήτρια στο Juniata College που θα παρουσιάσει τη μελέτη, σχολίασε σε συνέντευξή της στο Medical News Today ότι «τα ευρήματα αυτών των διερευνητικών αναλύσεων συμβάλλουν στην περαιτέρω κατανόηση της τροποποίησης του μικροβιώματος του εντέρου που σχετίζεται με τα καρύδια, η οποία θα μπορούσε να είναι πολύ επιδραστική στην ανακάλυψη του πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει την υγεία της καρδιάς μας γενικά».



Σχετικά Άρθρα